Ξορκίζει την παράταση στις δηλώσεις το υπ. Οικονομικών αλλά...

Με «ρυθμούς χελώνας» γινεται η ηλεκτρονική υποβολή στο Taxis

Ξορκίζει την παράταση στις δηλώσεις το υπ. Οικονομικών αλλά...

Στο… κενό για άλλη μια φορά «πέφτουν» οι εκκλήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Από τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των δηλώσεων προκύπτει ότι έχει υποβληθεί μόνο η μία στις τρεις δηλώσεις και ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλέγουν να αφήσουν τη σχετική υποχρέωση για την τελευταία στιγμή.

 

Το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν φέτος ανέρχεται σε περίπου 6,2 εκατ. και από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 2,3 εκατ. δηλώσεις.
Με τις φορολογικές δηλώσεις να κατατίθενται με αργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών αρχίζει να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής των δηλώσεων, μετά τις 30 Ιουνίου.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 2.600.000 φορολογικές δηλώσεις, όταν πέρσι στο ίδιο χρονικό σημείο είχαν ξεπεράσει τις 2.900.000. Σημειωτέον ότι η παράταση της καταληκτικής προθεσμίας δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό των εσόδων του υπουργείου Οικονομικών καθώς η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Ιουλίου.

Ειδικότερα:

1. Οι 955.052 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 36,89% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 811.320.000 ευρώ, με τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται, πλέον, στα 849 ευρώ, δηλαδή περίπου 100 ευρώ παραπάνω σε σύγκριση με μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

2. Οι 422.501 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,32% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαρισθεί, με τη μέση επιστροφή φόρου να υπολογίζεται στα 323 ευρώ. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αυτή η μικρή επιστροφή συμψηφίζεται έναντι ληξιπρόθεσμων ή μελλοντικών οφειλών, π.χ. ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης είναι η 30ή Ιουνίου. Με βάση όμως τα διαθέσιμα στοιχεία, είναι πολύ πιθανό το οικονομικό επιτελείο να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία όπως έπραξε και πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παραταθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, ήδη φοροτεχνικοί έχουν αρχίσει να στέλνουν μηνύματα προς την Καραγιώργη Σερβίας για την αναγκαιότητα να δοθεί μια παράταση προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση η όποια παράταση δοθεί θα είναι το πολύ έως στις 25 Ιουλίου προκειμένου να μην αλλάξουν οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ