Ποιοι θα πληρώσουν τον… λογαριασμό για τα αγροτεμάχια

Ποιοι θα πληρώσουν τον… λογαριασμό για τα αγροτεμάχια
Στο ίδιο έργο θεατές οι ιδιοκτήτες κτισμάτων. Για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία 3ετία και παρά την αλλαγή της κυβέρνησης, βλέπουν το κράτος να αδυνατεί να φορολογήσει τα αγροτεμάχια και να μεταθέτει όλα τα φορολογικά βάρη σε όσους έχουν κτίσματα.

Προς το παρόν, μέσα από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, περισσότεροι από 550.000 ιδιοκτήτες θα «μοιραστούν» πρόσθετα βάρη της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται μάλιστα, με το που θα κατατεθούν στη Βουλή οι τροπολογίες για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, να υπάρξουν νέες ανατροπές στους συντελεστές. Και αυτό διότι μετά την κατάργηση της επιβολής συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, είναι πιθανό να ζητηθεί από τους θεσμούς η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Στο υπουργείο Οικονομικών παίχτηκε τις τελευταίες εβδομάδες το ίδιο ακριβώς σκηνικό που επικράτησε και το 2014 επί Νέας Δημοκρατίας. Και τότε, η κυβέρνηση πρώτα νομοθέτησε την επιβολή φόρου στα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών και μετά έβαλε τις υπηρεσίες του υπουργείου να υπολογίσουν τη σημαίνει αυτό στην πράξη. Οι προειδοποιήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης έπεσαν στο κενό και τα εκκαθαριστικά αναρτήθηκαν τον Αύγουστο για να προκληθεί στη συνέχεια μείζον πολιτικό θέμα –όπως αποδείχτηκε- κόστισε στην κυβέρνηση.

Δύο χρόνια αργότερα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που αποφάσισε να… αγγίξει αυτό που ποτέ καμία κυβέρνηση από τη δεκαετία του ’80 δεν τόλμησε να αγγίξει: να επιβάλλει φόρο βάσει της αξίας στα αγροτεμάχια, τα λεγόμενα «ακίνητα του πίνακα 2 στο Ε9». Ο νόμος ψηφίστηκε πριν να γίνει η παραμικρή «προσομοίωση» για τα αποτελέσματα ενώ ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόβλεψη όσον αφορά στη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.

Τα πρώτα εκκαθαριστικά, προέκυψαν τις τελευταίες 10 ημέρες όταν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έβαλε μπροστά τους ηλεκτρονικούς υπολογισμούς. Η αξία των αγροτεμαχίων στην Ελλάδα, υπολογίζεται με ένα πεπαλαιωμένο σύστημα το οποίο θεσπίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’90 και λέγεται «ΑΑΓΗΣ». Το σύστημα αυτό, στηρίζεται σε ορισμένες βασικές «αρχές» (αν το αγροτεμάχιο είναι καλλιεργήσιμο ή όχι, αν βρίσκεται σε απόσταση από τη θάλασσα ή όχι κλπ) αλλά πρακτικά «τσουβαλιάζει» τα αγροτεμάχια καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Έτσι, η προσομοίωση της εκκαθάρισης έβγαλε «τέρατα» καθώς ιδιοκτήτες αγροτικής γης βρέθηκαν να καλούνται να πληρώσουν ακόμη και πολλές χιλιάδες ευρώ συμπληρωματικό φόρο.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν έγινε το 2014: όπισθεν ολοταχώς. Πλέον, η διαδικασία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ θα καθυστερήσει ακόμη έναν μήνα και τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxis μετά τα μπάνια του λαού. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες του υπ.ΟΙΚ, θα υπολογίσουν αν από την εκκαθάριση υπό τα νέα δεδομένα (χωρίς δηλαδή συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια και χωρίς να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για όσους έχουν εισοδήματα από τόκους) βγάζει το πολυπόθητο νούμερο εσόδων των 3,5 δις. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι (σ.σ αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο μειώθηκε το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου στα 200.000 ευρώ ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου).

Αξιολόγηση