Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό του 2016

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό του 2016
Σε μια χρονιά που πρέπει τα έσοδα από φόρους να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2 δις. ευρώ σε σχέση με το 2015, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει λιγότερα στην εφορία. Και όμως υπάρχει.


Σε αυτή την κατηγορία, θα βρεθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν εισόδημα από δύο συντάξεις (π.χ από κύρια και επικουρική σύνταξη). Ποιος είναι ο λόγος; Θα πρέπει να αναζητηθεί πίσω στον Αύγουστο του… 2014. Από τον συγκεκριμένο μήνα και μετά, η παρακράτηση του φόρου άρχισε να γίνεται επί των άθροισμα των αποδοχών από συντάξεις και όχι επί της κάθε σύνταξης ξεχωριστά όπως συνέβαινε επί σειρά ετών. Έτσι, στο εκκαθαριστικό του 2015, οι συνταξιούχοι εμφανίζονταν να έχουν ήδη πληρώσει ένα σημαντικό μέρος του φόρου με αποτέλεσμα το ποσό της εκκαθάρισης του 2015 να είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το ποσό της εκκαθάρισης του 2014.
Η ιστορία θα επαναληφθεί και φέτος. Ο λόγος; Επειδή μέσα στο 2015 η παρακράτηση με την νέα μέθοδο ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και όχι από τον Αύγουστο όπως συνέβη το 2014. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το εκκαθαριστικό του 2016 θα δείξει αποτέλεσμα… μηδέν. Μάλιστα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες και μια μικρή επιστροφή φόρου. Αυτό θα συμβεί διότι από το καλοκαίρι, κύριες και επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν εξαιτίας της επιβολής της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας. Αυτή δεν ίσχυσε από την αρχή της χρονιάς Έτσι, οι φορολογούμενοι βρέθηκαν στο πρώτο μισό του χρόνου να έχουν υποστεί παρακράτηση επί ενός ετήσιου εισοδήματος το οποίο όμως δεν υπάρξει ποτέ. Και πώς να υπάρξει όταν όλες οι συντάξεις μειώθηκαν από το καλοκαίρι και μετά; Όταν θα γίνει η εκκαθάριση –στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι αυτό θα έρθει ποιο νωρίς και θα γίνει τον Απρίλιο- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα χαμογελάσουν από ανακούφιση. Κάτι είναι και αυτό..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ