Τι θα αλλάξει στους φόρους ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ

Τι θα αλλάξει στους φόρους ακινήτων μετά την απόφαση του ΣτΕ
Τα πάνω κάτω στη φορολογία ακινήτων φέρνει χθεσινοβραδινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αλλάξουν εδώ και τώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 21η Μαίου του 2015.

Η απόφαση, σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη καθώς έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ με την οποία το ελληνικό δημόσιο είχε καταδικαστεί εξαιτίας του ότι διατηρούσε αμετάβλητες τις τιμές από το 2007 κατά παράβαση του νόμου των αντικειμενικών αξιών. Μετά την απόφαση, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Τσακαλώτου αναμένεται να παραδώσει την επόμενη εβδομάδα το πόρισμά της με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες και θα τεθούν σε ισχύ από την ημέρα που ζήτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με το που βγήκε η απόφαση, νομικοί του υπουργείου Οικονομικών έτρεχαν να διαπιστώσουν αν επηρεάζονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδόθηκαν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θίγεται καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όπως αυτές ίσχυαν την 1/1/2015 και όχι με βάση τις τιμές του Μαίου ή του Οκτωβρίου. Έτσι, θεωρείται δύσκολο να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των εκκαθαριστικών.

Μπορεί βέβαια να αμφισβητηθούν οι φόροι μεταβίβασης κληρονομιών, γονικών παροχών κλπ που καταλογίστηκαν μετά τον Μαίο ενώ η «βόμβα» έχει να κάνει με τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι ο φόρος κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες. Επειδή όμως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί μέσω του μνημονίου να εισπράξει και πάλι 2,65 δις. ευρώ ανεξαρτήτως αντικειμενικών αξιών, πλέον θα δρομολογηθούν διαδικασίες για την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων της επόμενης χρονιάς.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε αυτή τη φάση θα είναι τουλάχιστον 20%. Αντίστοιχα θα επηρεαστεί προς τα κάτω και ο ΕΝΦΙΑ αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων του 2016. Μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να υπολογίζεται ανά τετραγωνικό ωστόσο μείωση της τιμής ζώνης μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο με πολύ μεγάλες συνέπειες για τα φορολογικά έσοδα. Έτσι, και ο φόρος ανά τ.μ αναμένεται να αυξηθεί προκειμένου να επέλθει εξισορρόπηση των εσόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ