Νέο email από την εφορία στον υπολογιστή σας – Ποιους «καίει» και γιατί

Νέο email από την εφορία στον υπολογιστή σας – Ποιους «καίει» και γιατί
Η αποστολή ξεκίνησε από χθες αργά το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Οι αποδέκτες θα ξεπεράσουν τους 600.000. Δύο τα κοινά χαρακτηριστικά που τους συνδέουν: πρώτον έχουν όλοι οφειλές στην εφορία, άλλοι μικρότερες άλλοι μεγαλύτερες. Δεύτερον, όλοι θα επιβαρυνθούν από το τέλος του μήνα και μετά καθώς θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να εξυπηρετήσουν τη δόση στην εφορία.

Αποδέκτες του email είναι όλοι όσοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αποστολέας είναι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ η οποία γνωστοποιεί σε περισσότερους από 600.000 αποδέκτες ότι το ποσό της δόσης που πρέπει να πληρώσουν στην εφορία για να παραμείνουν εντός ρύθμισης έχει αλλάξει. Για την ακρίβεια έχει αυξηθεί λόγω της αναπροσαρμογής του επιτοκίου. Μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με χρέη στην εφορία κάτω από 50.000 ευρώ, επιβαρύνθηκαν με προσαύξηση της ρύθμισης των 100 δόσεων κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες επειδή αποδείχθηκε ότι δεν πληρούν το περιουσιακό κριτήριο (σ.σ για να έχει κάποιος μηδενικό επιτόκιο πρέπει πέραν του εισοδηματικού κριτήριου να έχει και ακίνητη περιουσία κάτω από 150.000 ευρώ).

Συνολικά, περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες, έχουν υποστεί ήδη αύξηση της δόσης τους λόγω της αναπροσαρμογής του επιτοκίου από τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που χρωστούν λιγότερα από 5000 ευρώ και αυτοί θα φορτωθούν έως και 250 ευρώ τον χρόνο αφού το επιτόκιο, από μηδενικό που ήταν μέχρι τώρα αναμορφώνεται στο 5%. Για τους υπόλοιπους που χρωστούν πάνω από 5000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, επειδή τα ποσά είναι μεγάλα, η επιβάρυνση θα είναι πολύ σημαντική. Στα 10.000 ευρώ, η επιβάρυνση φτάνει στα 200 ευρώ τον χρόνο και στα 100.000 ευρώ τα 2000 ευρώ τον χρόνο.

Τι αναφέρει όμως το σημείωμα;

«Σας γνωρίζουμε ότι το ποσό της δόσης της ανωτέρω ρύθμισής σας έχει τροποποιηθεί σε εφαρμογή του νόμου 4336/2015. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε πριν από την πληρωμή για το νέο ποσό δόσης από την εφαρμογή προσωποποιημένη πληροφόρηση,. Επιλογή στοιχεία ρύθμισης Taxisnet. Σε περίπτωση που η πληρωμή γίνεται μέσω πάγιας εντολής σε τράπεζα θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά την τράπεζά σας».

Αυτό είναι και το πρώτο χτύπημα στους οφειλέτες των 100 δόσεων καθώς οι αυξημένες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν για πρώτη φορά στο τέλος του μήνα. Από τις 15 Δεκεμβρίου, θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για την υποχρεωτική καταβολή των τρεχουσών εισφορών που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Έτσι, όλες οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους (κυρίως τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος νομικών προσώπων κλπ) θα πρέπει να καταβληθούν το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την προθεσμία (δηλαδή μέχρι τέλος Ιανουαρίου) καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ρύθμιση θα χαθεί αυτόματα και θα αναβιώσουν όλες οι προσαυξήσεις που διαγράφηκαν αλλά και τα πρόστιμα ενώ θα αναβιώσει ο κίνδυνος των κατασχέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ