ΓΣΕΒΕΕ:«Το ΦΠΑ στα νησιά θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες»

ΓΣΕΒΕΕ:«Το ΦΠΑ στα νησιά θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες»
«Οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ όπου εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων, χωρίς να προσθέσουν τα αναμενόμενα στα δημόσια έσοδα, ενώ ευνόησαν κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών», υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

«Είναι σαφές ότι λόγω της περιορισμένης δυνατότητας κατανάλωσης, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ δεν οδηγούν σε αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά ούτε και των εσόδων του κράτους. Άλλωστε, ο εθνικός κοινός στόχος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής δεν υπηρετείται μέσα από τις συνεχείς διακυμάνσεις των φορολογικών συντελεστών, αλλά μέσα από μια συντεταγμένη ανάπτυξη των φορολογικών μηχανισμών.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής, πλέον και με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από σήμερα, συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας. Για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας θα γίνει ακόμα πιο οξύ καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ που κυμαίνεται από 6% έως 10%, ενώ η γειτονική Τουρκία συζητά τη δημιουργία Ειδικών Τουριστικών Ζωνών με μηδενικό ΦΠΑ, γεγονός που τους επιτρέπει να παρέχουν χαμηλότερες τιμές τουριστικών πακέτων.

Οποιαδήποτε μεταβολή γίνεται χωρίς προγραμματισμό και μελέτη, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιπροσθέτως, για τα νησιά μας ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ δεν αποτελούσε προϊόν προνομιακής μεταχείρισης αλλά μέτρο άμβλυνσης τόσο των ανισοτήτων όσο και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, υπηρεσιών και προσώπων».

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς τόσο έντονα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Στις Κανάριες Νήσους στην Ισπανία και στις περιοχές της λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ, ενώ στην Κορσική στη Γαλλία υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει γρήγορα να επανεξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Διαφαίνεται μια λογική μονιμότητας του μέτρου αυτού και πλήρης ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος. Εάν η κυβέρνηση δεν αναζητήσει τρόπους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, πολύ φοβόμαστε ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί θα την οδηγήσει εκεί, όμως τότε ενδεχομένως να είναι πολύ αργά και με ανυπολόγιστες συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ