Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Ποιοι την γλιτώνουν και ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Ποιοι την γλιτώνουν και ποιοι μένουν εκτός ρύθμισης
Αλλαγές εκτός από το ασφαλιστικό έρχονται και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ορισμένοι κινδυνεύουν και να μείνουν εκτός της ρύθμισης.

Ο λόγος; Αφούαυξάνεται το επιτόκιοκαι οι δόσεις μειώνονται.Οι αλλαγές, που έρχονται από 15 Οκτωβρίου και οι οποίες θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα, περιλαμβάνουν:

  • αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5% για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ (το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό)
  • μηδενικό επιτόκιο θα έχουν μόνον όσοι έχουν χρέη ως 5.000 ευρώ και δεν είναι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά ούτε και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Αν συντρέχει ένας από τους παραπάνω λόγους επιβαρύνονται με επιτόκιο.
  • καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία
  • Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο δημόσιο τα οποία δεν εξοφλούν (δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης έως σε 12 δόσεις) τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.

Ποιοι την «γλυτώνουν» από τα νέα μέτρα:

1. να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα να μην είναι ούτε καν ελεύθεροι επαγγελματίες

2. η ακίνητη περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ

3. το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν κάποιος που έχει ρυθμίσει 5.000€, εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ενώ η εξόφληση του χρέους του θα ήταν άτοκη, πλέον η εφορία του ζητά 250 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια

Όμως οι δυσμενείς αλλαγές δεν περιορίζονται στην αύξηση του επιτοκίου. Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις απ' όσο είχαν υπολογίσει, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει άλλα κριτήρια. Θα βάλει κάτω τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα αποφασίσει ότι μπορούν να εξοφλήσουν σε πολύ λιγότερες δόσεις. Ήδη, στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας ακούγεται ότι πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν σε 100 δόσεις, θα είναι ευχαριστημένοι αν τους μείνουν τελικά οι 50.

Εάν δεν πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις χάνεται η ρύθμιση

Θα επέρχεται ακύρωση της ρύθμισης για όσους δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα (ίσχυε μόνο για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών).

Έτσι, όσοι άφησαν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και θα τρέχουν χωρίς να φτάνουν.
Πάντως, τόσο η μείωση του αριθμού των δόσεων για τους «έχοντες» όσο και η έκπτωση για τους αμελείς, δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και σε όσους έκαναν χρήση της αντίστοιχης ρύθμισης του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ