Αλλάζει το ποινολόγιο της εφορίας - Δείτε τι θα ισχύει

Αλλάζει το ποινολόγιο της εφορίας - Δείτε τι θα ισχύει
Πιο ρεαλιστικά πρόστιμα αλλα και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τους μικρούς φοροφυγάδες θα προβλέπει το νέο ποινολόγιο της εφορίας που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Οι σχετικές παρεμβάσεις εξετάστηκαν σε συνάντηση στελεχών της φορολογικής διοικήσεως με αξιωματούχους των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr εξετάζονται μικρότερα πρόστιμα, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή τους, αλλά και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις για τους μικρούς φοροφυγάδες, στους οποίους το ποσοστό παραβατικότητας είναι υψηλότερο. Πρόταση των θεσμών, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το εάν θα γίνει αποδεκτή, είναι η αύξηση των προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων.

Πάντως επί τούτου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει εκφράσει προβληματισμό για το ότι από τα πρόστιμα που βεβαιώνει το ΣΔΟΕ σε επιτόπιους ελέγχους ελάχιστα εισπράττονται και τα υπόλοιπα εγγράφονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, διογκώνοντας έτσι τα υπερήμερα χρέη προς το Δημόσιο.

Στόχος της ΓΓΔΕ είναι να ελαχιστοποιήσει πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για καθυστερήσεις στην απόδοση παρακρατούμενων φόρου εντός της νόμιμης προθεσμίας, καθώς στις περιπτώσεις αυτές ο διπλασιασμός του φόρου δεν συνάδει ούτε με την προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ούτε είναι δίκαιος.

Αξιολόγηση