"Πανευρωπαϊκό" στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ - Τι δείχνει η σύγκριση

"Πανευρωπαϊκό" στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ - Τι δείχνει η σύγκριση
Και ο αυξημένος ΦΠΑ μπορεί να περιμένει το αποτέλεσμα της κάλπης. Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν στραφεί στη φορολόγηση της εκπαίδευσης -την περασμένη εβδομάδα κατέστη σαφές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θέλει να πετάξει το… μπαλάκι στην εκλεγμένη- οι εκκρεμότητες που απορρέουν από τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο και αφορούν στον ΦΠΑ -στο σύνολό τους επιβαρυντικές για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες- έχουν συσσωρευθεί.

Με το που θα καθίσει στην καρέκλα του ο νέος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να υπογράψει την απόφαση που θα καθορίζει ποια νησιά θα επιβαρυνθούν «εδώ και τώρα» με αυξημένο ΦΠΑ και για ποια νησιά η επιβάρυνση θα μετατεθεί για τον Ιούνιο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο του 2016. Για μετά τις εκλογές, μετατίθεται να υπογραφεί και η ερμηνευτική εγκύκλιος που θα ανοίγει τον δρόμο για τον υψηλότερο ΦΠΑ -και αυτό το μέτρο θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου- στα ξενοδοχεία.

Κι ο κατάλογος δεν τελειώνει ούτε εδώ: Παγωμένη προς το παρόν, στα συρτάρια της ΓΓΔΕ, παραμένει και η απόφαση που ορίζει πώς θα παρακρατείται αυτόματα ο ΦΠΑ από τις τράπεζες με το που θα πληρώνεται μια συναλλαγή.

Είναι προφανές πλέον ότι η λογική που έχει επικρατήσει είναι αυτή του… άστο για αργότερα. Οι χειρισμοί με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ήταν αποκαλυπτικοί.

Το «πάγωμα» του ΦΠΑ –κάτι που θα σήμαινε ότι στις συναλλαγές που θα γίνονταν αυτή την περίοδο θα μπορούσε να κοπεί κανονικά παραστατικό χωρίς να επιβληθεί ο φόρος δεν έγινε ποτέ. Με έναν… νομικό ακροβατισμό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απλώς έδωσε την ευχέρεια στις επιχειρήσεις του κλάδου (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ) να καταθέσουν στις εφορίες τη δήλωση μετάταξης στο καθεστώς του ΦΠΑ μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Στο εύλογο ερώτημα των γονιών αν τελικώς θα επιβαρυνθούν ή όχι, απάντηση δεν υπάρχει. Για την ακρίβεια, η απάντηση είναι ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει κανονικά από τις 20 Ιουλίου και για να ακυρωθεί, η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει νόμο. Εκτός βέβαια από την ακύρωση της νομοθετικής διάταξης θα πρέπει να βρει μέτρο που να μπορεί να αποφέρει 168 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015 και 240 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι άμεσης απόδοσης. Για να γίνει αντιληπτό το τι σημαίνει 168 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο μήνες, αρκούν μερικές συγκρίσεις: η επιβολή αυξημένων συντελεστών στην εισφορά αλληλεγγύης –μέτρο που θεωρητικά έχει τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον για τους μισθωτούς από την 1η Σεπτεμβρίου- θα αποφέρει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η απόδοση του αυξημένου φόρου πολυτελείας δεν θα φτάσει καν στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Το «κουτσούρεμα» των συντάξεων λόγω της επιβολής της εισφοράς υπέρ του κλάδου υγείας, είναι προγραμματισμένο να αποφέρει μέσα στο 2015 422 εκατ. ευρώ (και με δεδομένο ότι το μέτρο τέθηκε σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιουλίου). Δηλαδή, για να ακυρωθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, θα πρέπει να επιβληθεί νέο «κούρεμα» σε όλες τις συντάξεις –κύριες και επικουρικές- της τάξεως του 1%.

Σε τι συνίσταται ο νομικός ακροβατισμός από την πλευρά της ΓΓΔΕ; Η ημερομηνία κατάθεσης των δηλώσεων μετάταξης από την πλευρά των επιχειρήσεων, καθορίστηκε με νόμο. Ο νόμος αλλάζει με νόμο και όχι με εγκύκλιο. Όσον αφορά στην επιβολή του μέτρου –αν τελικώς δεν αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση να βρεθεί ισοδύναμο- η ΓΓΔΕ θα πρέπει να εκδώσει και άλλη εγκύκλιο καθορίζοντας ποια θα είναι τελικώς τα ιδιωτικά σχολεία (μη κερδοσκοπικά κλπ) που πληρούν τα κριτήρια για να εξαιρεθούν του φόρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. Στην επόμενη κυβέρνηση θα περάσει η «καυτή πατάτα» της εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά. Οι νέοι συντελεστές θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου στα «ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα» και από την 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά, θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Η διάταξη, αφήνει πολλά περιθώρια στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών να θέσουν τον πήχη ψηλά ή χαμηλά. Μπορεί οι κάτοικοι της Μυκόνου και της Σαντορίνης να γνωρίζουν από τώρα ότι θα βρίσκονται στο πρώτο κύμα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους νησιώτες. Και επειδή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι εκεί για να προκαλέσει αντιδράσεις, το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός. Πότε; Αν έχει προλάβει να ορκιστεί, θα είναι ίσως και το πρώτο κείμενο που θα πρέπει να υπογράψει.

Υποχρέωση της ΓΓΔΕ από την άλλη, είναι να καθορίσει -με εγκύκλιο- τις λεπτομέρειες για την επιβολή του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Για το σύνολο της χώρας, θα επιβαρύνονται με 13% ενώ στα νησιά του Αιγαίου που θα παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς, θα εξακολουθεί να ισχύει ο συντελεστής του 4,5%. Επίσης, η ΓΓΔΕ έχει μια ακόμη εκκρεμότητα: να εκδώσει την απόφαση βάσει της οποίας θα επιβληθεί η αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ από τις τράπεζες κατά τη συναλλαγή. Το νέο αυτό καθεστώς (σ.σ.: η συναλλαγή θα γίνεται μέσω τράπεζας και ο ΦΠΑ δεν θα φτάνει ποτέ στα χέρια του πελάτη αλλά θα πηγαίνει κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου) θα αφορά σε πρώτη φάση τις αγορές ιδιωτών άνω των 1500 ευρώ και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων από 3000 ευρώ και πάνω

Ο 4ος υψηλότερος στην Ευρώπη

Αποκτήσαμε τον 4ο υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη στα εστιατόρια. Επιβαρύνουμε τα ξενοδοχεία περισσότεροι από ότι οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί. Γινόμαστε οι μόνοι που θέλουμε να βάλουμε ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Και φορολογούμε με 23% σειρά τροφίμων όταν οι Φινλανδοί έχουν κατεβάσει το συντελεστή στο 14%, οι Ισπανοί στο 4-10%, οι Ολλανδοί στο 6% και οι Λουξεμβούργιοι στο 3%.

Σύντομα, θα αποκτήσουμε μια ακόμη αρνητική πρωτειά: μόνο η Ελλάδα δεν θα έχει «φορολογικό παράδεισο» για τον ΦΠΑ. Με την εξάλειψη των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, θα φύγουμε από τον κατάλογο των χωρών που έχουν φορολογικούς παραδείσους. Όλες οι μεγάλες χώρες είναι σε αυτό τον κατάλογο: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Τι δεν θα αλλάξει; Τα πολύ χαμηλά έσοδα από τον ΦΠΑ.

Με δεδομένο ότι η αύξηση των συντελεστών δεν συνοδεύτηκε από κανένα μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τα έσοδα μετά την αύξηση των συντελεστών, αντί να αυξηθούν, θα υποχωρήσουν αμέσως μόλις οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, «προσαρμοστούν» στα νέα δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ