Τα μέτρα της... κάλπης - Τι θα πληρώσουμε πριν και τι μετά τις εκλογές

Τα μέτρα της... κάλπης - Τι θα πληρώσουμε πριν και τι μετά τις εκλογές
Ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το συνολικό ποσό των μέτρων που θα πρέπει να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα περισσότερα, θα τα καταβάλουμε μετά τις εκλογές. Υπάρχει όμως και ένα εξίσου σοβαρό ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ιδού λοιπόν ο συνολικός λογαριασμός

· Αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου. Έτσι, 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την καινούργια εισφορά υπέρ υγείας η οποία θα υπολογίζεται στο εξής με συντελεστή 6% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Για το 2015, η περικοπή έχει υπολογιστεί από το Γενικό Λογιστήριο στα 422 εκατομμύρια ευρώ.

· Στο τέλος Αυγούστου, ξεκινάει η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέχρι τώρα, οι χρεωστικές δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία –ήδη ανακοινώθηκε παράταση για τις 30 Αυγούστου, οι χρεωστικές θα έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια. Ο συνολικός λογαριασμός θα προσεγγίσει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα (στην πραγματικότητα το ποσό θα είναι μικρότερο καθώς αρκετοί έχουν πληρώς εφάπαξ ή μέχρι το τέλος Ιουλίου την 1η δόση). Άλλο ένα δισεκατομμύριο θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

· Τις πρώτες συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ, οι φορολογούμενοι έχουν ήδη αρχίσει να τις υφίστανται. Ωστόσο, το μεγάλο «μπαμ» θα γίνει τον Σεπτέμβριο μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να καταβληθούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία. Μόνο από την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η επιβάρυνση αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά από τον ΦΠΑ, η επίπτωση για τα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

· Ο ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει να πληρώνεται μετεκλογικά με την 1η δόση να καταβάλλεται στο τέλος Οκτωβρίου. Κάθε δόση θα είναι γύρω στα 550 εκατομμύρια ευρώ, άρα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συνολικός λογαριασμός φτάνει στα 2,65 δις. ευρώ αλλά δύο δόσεις (περίπου ένα δις. ευρώ και κάτι) θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στο 2016.

· Ο φόρος νομικών προσώπων θα ανέλθει φέτος περίπου στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 900 εκατ. ευρώ έχουν πληρωθεί ήδη οπότε εκκρεμούν περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο ποσό αυτό όμως, θα έρθει να προστεθεί «καπέλο» περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της επιβολής της αυξημένης προκαταβολής στο 100% (από 80% που είναι τώρα) αναδρομικά από τα κέρδη του 2014.

· Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αυξημένοι τόκοι, θα ξεκινήσουν να υπολογίζονται από τον Οκτώβριο (μετά την κάλπη). Μόνο η διαφορά από τους πρόσθετους τόκους, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για φέτος τα 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η όποια επίπτωση από την μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού δόσεων.

· Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα πληρωθεί σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου. Επιπλέον48,5 εκατομμύρια ευρώ στον φετινό λογαριασμό.

· Μετά τον Οκτώβριο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μαζική κινητοποίηση των οδηγών για να περάσουν τα ΚΤΕΟ. Ο συνολικός λογαριασμός από τα δύο «πακέτα» που αφορούν στους Ιχηδες, ανέρχεται περίπου στα 200-300 εκατομμύρια ευρώ.

· Τον Δεκέμβριο, έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Κόστος για τα νοικοκυριά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Αξιολόγηση