Η ... τσαρίνα των ελέγχων - Τα πάντα όλα στα χέρια της Σαββαίδου

Η ... τσαρίνα των ελέγχων - Τα πάντα όλα στα χέρια της Σαββαίδου
Το γενικό πρόσταγμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα έχει και με τη «βούλα» στο εξής η Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς πέρασε στο νέο μνημόνιο η ρύθμιση για την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Έτσι από τις 30 Οκτωβρίου καταργείται το Σώμα Δίωξης ΟικονομικούΕγκλήματος ως Ειδική Γραμματεία πριν ο επικεφαλής του Σώματος ΠαναγιώτηςΔάνης, προλάβει να κλείσει χρόνο στη νέα του θέση. Από νωρίς άλλωστε είχανξεκινήσει οι γκρίνιες για την τοποθέτησή του στο νευραλγικό αυτό πόστο, τόσο στιςτάξεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Ο 70χρονος εφοριακόςείχε πάρει στα χέρια του το τιμόνι της υπηρεσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, 10χρόνια μετά την συνταξιοδότηση του και αφού πλέον ζούσε στο χωριό του στηΛακωνία.

Ο ίδιος πάντως ήταν στο γραφείο του ακόμα και τις ημέρες του15αυγουστου δίνοντας εντολές για τους ελέγχους που βρίσκονται αυτή την περίοδοσε εξέλιξη στις τουριστικές περιοχές, αόρατος πάντα από τα media αφού μετά απόένα εξάμηνο στην Πειραιώς, δεν έχει δημοσιευτεί ούτε φωτογραφία του. Εκτός απότο ΣΔΟΕ πάντως ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό –μαμούθ, το ΚΕΦΟΜΕΠ(Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) που μέχρι σήμεραστεγάζεται στο Μέγαρο Ατρίνα στο Μαρούσι και ελέγχει μεγάλες υποθέσειςφοροδιαφυγής άνω τους ενός εκ. ευρώ όπως επίσης η Υπηρεσία Ερευνών καιΔιασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οι 3.500 «καυτοί» φάκελοι που χειρίζονται αυτή τη στιγμή οιελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μετακομίσουν στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. «Μεαποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθεδιαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την ΕιδικήΓραμματεία του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ» αναφέρεται στο μνημόνιο. Πρόκειται για 3.500υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια ή στις διευθύνσεις του Σώματος καιαφορούν ελέγχους σε συγκεκριμένα φυσικά η νομικά πρόσωπα. Για την ταχύτερηδιεκπεραίωση των ελέγχων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενισχύεται μεπροσωπικό 500 ατόμων ενώ με αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΥπουργείοΟικονομικών θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες για τη μετακίνηση τωνυπαλλήλων το επόμενο διάστημα: «Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕπροστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στην ΕΓ

ΣΔΟΕ

Ειδικότερα, 350 έμπειροι ή πιστοποιημένοι ελεγκτές και 150 από τουςυπολοίπους υπαλλήλους της ΕΓ ΣΔΟΕ». Επίσης με διαπιστωτικές πράξεις τουυπουργού Οικονομικών, που θα εκδοθούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου «μεταφέρονται απότην ΕΓ του ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχείατων υποθέσεων».

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ

Οι έμπειροι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα επιφορτιστούν –υπό την επίβλεψητης Κατερίνας Σαββαίδου -με τους πιο σοβαρούς ελέγχους από τους οποίους ηκυβέρνηση προσδοκά να αποκαλυφθεί φοροδιαφυγή με πολλά μηδενικά και ναεισρεύσει άμεσα ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Ανάμεσα στις υποθέσειςαυτές είναι η λίστα Λαγκάρντ όπως επίσης και οι υπόλοιπες λίστες που έχουνκαταρτιστεί κατά καιρούς με υπόπτους για φοροδιαφυγή . Ακόμα, στιςπροτεραιότητες βρίσκεται η έρευνα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσω τωνοποίων έγινε σε πολλές περιπτώσεις διασπάθιση του δημοσίου χρήματος ταπροηγούμενα χρόνια ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί στις offshore εταιρίες για τις οποίες ηέρευνα αραχνιάζει τα τελευταία χρόνια στα συρτάρια των υπηρεσιών, δίνοντας τηδυνατότητα στους οικονομικά ισχυρούς να κρύβουν πίσω από αυτές την προσωπικήτους περιουσία, χωρίς να πληρώνουν τους ανάλογους φόρους στο Ελληνικό κράτος.

Σημαντική θεωρείται και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων στο οποίοέχει αναφερθεί προσωπικά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δεδομένο ότιπροκαλεί μεγάλη αιμορραγία στα δημόσια έσοδα.

Την ήθελε και η Τρόικα

Πριν ακόμα ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος συζητήσεων των δανειστών με Υπουργούςτης κυβέρνησης, η Κατερίνα Σαββαίδου είχε «κατασκηνώσει» στο Χίλτον καιενημέρωνε το κουαρτέτο για θέματα της αρμοδιότητάς της. Το κλίμα κατά τιςπολύωρες συσκέψεις στο business center του ξενοδοχείου αποτύπωνε τις καλέςσχέσεις των δυο πλευρών. Άλλωστε η τρόικα είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό όχιμόνο να παραμείνει η Κατερίνα Σαββαΐδου στη θέση της αλλά να ανεξαρτητοποιηθείη Γενική Γραμματεία ώστε να έχει εκείνη την πλήρη ευθύνη των ελέγχων. Ακόμα καιτο βράδυ που έφτασε στο Χίλτον η «σκληρή» του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (φωτ.)η Γενική Γραμματέας Εσόδων ήταν εκεί και έβγαινε από την αίθουσα συσκέψεωνμόνο για να μιλήσει στο κινητό της τηλέφωνο, προφανώς με κυβερνητικά στελέχη.

πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ