Θαύμα: Αρνητικό ρεκόρ ληξιπρόθεσμων λόγω… capital controls

Θαύμα: Αρνητικό ρεκόρ ληξιπρόθεσμων λόγω… capital controls
Όποιος περίμενε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς την εφορία θα «εκραγούν» τον Ιούλιο λόγω της επιβολής των capital controls, έχει ήδη διαψευστεί.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη εδώ και πολλούς μήνες.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν μόλις κατά 388 εκατομμύρια ευρώ που είναι και η καλύτερη «επίδοση» σε μηνιαία βάση για το 2015.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί από τις αρχές του χρόνου, διαμορφώθηκαν στα 6,278 δισεκατομμύρια ευρώ από 5,89 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Όσον αφορά στις παλαιές οφειλές, αυτές μειώθηκαν –λόγω της ρύθμισης των 100 δόσεων- στα 72,277 δισεκατομμύρια ευρώ από 72,477 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο.


Το λεγόμενο «αποτελεσματικό χρέος» που παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων –ως αποτελεσματικό ορίζεται το χρέος το οποίο δεν περιλαμβάνει πτωχούς οφειλέτες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και μηδενικούς ή πλασματικούς Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου- διαμορφώθηκε για το επτάμηνο στα 4,014 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 3,733 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον, αναμένεται η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο τέλος Αυγούστου καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθεί –μεταξύ άλλων- φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και 2η δόση του ΦΠΑ β’ τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ