Θες επιστροφή φόρου; Από Ιούλιο και βλέπουμε

Θες επιστροφή φόρου; Από Ιούλιο και βλέπουμε
Βρέθηκαν οι πρώτοι 200.000 Έλληνες οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία να υποβάλλουν τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Από αυτούς, οι 40.000 παρέλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό που σημαίνει ότι κάνει να λαμβάνουν επιστροφή φόρου.

Όσοι μπήκαν στη διαδικασία να δουν το εκκαθαριστικό τους θα κατάλαβαν ότι το μόνο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό είναι ένα μήνυμα του τύπου “θα σας ειδοποιήσουμε για το πότε θα πάρετε τα χρήματά σας”. Η πραγματικότητα είναι η εξής: επιστροφές φόρου δεν θα υπάρξουν μέχρι νεωτέρας.

Τα άδεια ταμεία του δημοσίου δεν επιτρέπουν να αρχίσουν οι εκροές χρημάτων, πόσο μάλλον όταν οι εισροές, δηλαδή οι πληρωμές φόρων θα ξεκινήσουν, στην καλύτερη περίπτωση από το τέλος Ιουλίου.

Το εκκαθαριστικό δεν λέει βέβαια τέτοια πράγματα. Υπάρχει μια απλή ειδοποίηση η οποία βγαίνει γενικώς σε όλα τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανεξάρτητα από το αν κάποια από αυτά θα περάσουν από τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου ή όχι.

Το υπουργείο Οικονομικών χωρίζει τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σε δύο κατηγορίες:

  • Γι' αυτούς που εντοπίζονται να έχουν οφειλές στο δημόσιο τα εκκαθαριστικά παραπέμπονται στην εφορία προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές στο δημόσιο. Αντίστοιχα, θα γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς πλέον γίνεται αυτόματος συμψηφισμός
  • Γι' αυτούς που δεν έχουν οφειλές, τα πιστωτικά εκκαθαριστικά θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα μέχρι να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση χρημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ