Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το σχέδιο για τον ΦΠΑ - Τι λέει για εργασιακά -ασφαλιστικά

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει το σχέδιο για τον ΦΠΑ - Τι λέει για εργασιακά -ασφαλιστικά
Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει άρδην το καθεστώς του ΦΠΑ ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομιλία του στο συνέδριο EuropeanBusinessSummitπεριλαμβάνει σαφή δήλωση ότι οι συντελεστές του ΦΠΑ θα είναι δύο: ένας χαμηλός για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και ένας υψηλός για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι η πρώτη φορά που η εξαγγελία για αλλαγή του ΦΠΑ παίρνει μορφή επίσημης δήλωσης. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την ίδια ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών κάνει και άλλες αποκαλύψεις. Όπως ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, θα απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου ενώ θα υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο και για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για «δημοσιονομική συμφωνία» με τους δανειστές για την περίοδο 2015-2020, νέο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο του IRS. Αναφέρεται επίσης στο νέο «αναπτυξιακό συμβόλαιο της Ελλάδας το οποίο θα περιλαμβάνει κατά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τα εξής:

α. Ένα επενδυτικό πακέτο από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (EIB) - σε συνδυασμό με την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας με εχέγγυα τις μετοχές που θα κρατήσει το κράτος από τις ιδιωτικοποιήσεις.

β. Ανταλλαγή των ομολόγων SMPτης ΕΚΤ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

γ. Αναδιάρθρωση αρχικού διακρατικού δανείου

δ. Εξομάλυνση και επέκταση στο μέλλον των πρώτων αποπληρωμών του EFSFδανείου, ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στις αρχές της δεκαετίας του ‘20

ε. Ευρεία, διαχρονική χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πακέτο παρεμβάσεων προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την αγορά προϊόντων μεταξύ των οποίων και την αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, προσανατολίζεται στο να:

  • Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
  • Εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
  • Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
  • Απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
  • Να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
  • Να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων.
Αξιολόγηση