Ποιες λύσεις προωθούνται για μπλοκάκια, ανείσπρακτα ενοίκια και αγροτικές επιδοτήσεις

Ποιες λύσεις προωθούνται για μπλοκάκια, ανείσπρακτα ενοίκια και αγροτικές επιδοτήσεις
Λύση σε τρεις «φορολογικές αδικίες» επιδιώκει να δώσει η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη,  με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταθέσει στην βουλή κυριολεκτικά στο παρα πέντε λίγο πριν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων.

Με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει άμεσα στην βουλή θα επιλύονται οι αδικίες για τα ανείσπρακτα ενοίκια, φορολογούμενους με διπλές αμοιβές από μισθό και μπλοκάκι αλλά και για τους αγρότες.

Χθες όπως έγινε γνωστό μέχρι τέλους της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί η τροπολογία την οποία έχει ήδη έτοιμη το υπουργείο Οικονομικών, για το αφορολόγητο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων των αγροτών για το οικονομικό έτος του 2014.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου.

1. Μπλοκάκια. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, όσοι εισέπραξαν το 2014 αμοιβές από μπλοκάκι και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και tax credit 2.100 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους με μπλοκάκι αυτής της κατηγορίας να φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματός τους ως μισθωτοί. Το κλειδί για το αν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις από την αλλαγή κρύβεται στη δυνατότητα επιλογής της κλίμακας φορολόγησης.

Αν για παράδειγμα, υποχρεωτικά το σύνολο των εισοδημάτων φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και το άθροισμα μισθού και αμοιβής από μπλοκάκι είναι πάνω από 25.000 ευρώ, τότε σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα θα προκύψουν επιβαρύνσεις, καθώς ο συντελεστής της κλίμακας των μισθωτών αυξάνεται σε 32%. Για όσους έχουν αθροιστικά εισοδήματα από μπλοκάκι και μισθό κάτω από 25.000 ευρώ, η κλίμακα των μισθωτών συμφέρει διότι ο πρώτος συντελεστής της είναι 22% και υπάρχει και το tax credit των 2.100 ευρώ (έκπτωση φόρου) το οποίο είναι ικανό για χαμηλά εισοδήματα να διαμορφώσει αφορολόγητο όριο έως και 9.550 ευρώ.

2. Ανείσπρακτα ενοίκια. Η υπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος. Οι ισχύουσες διατάξεις νόμου όμως δεν διαχωρίζουν τα ενοίκια που εισπράχθηκαν από τα ανείσπρακτα και ο φορολογικός πέλεκυς πέφτει βαρύς με συντελεστές 11% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά.

Για να διορθώσει αυτή την αδικία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται να επαναφέρει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, μέσω των εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό, όσοι δεν έχουν εισπράξει χρωστούμενα ενοίκια, θα μπορούν να γλιτώσουν το φόρο.

3. Αγροτικές επιδοτήσεις. Η κ. Βαλαβάνη προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκαθαρίσει νομοθετικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιβάλλεται φόρος. Με τις ισχύουσες διατάξεις οι επιδοτήσεις μπορεί να θεωρηθούν αγροτικό εισόδημα και επομένως να φορολογηθούν με συντελεστή 13%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ