Τι (τελικώς) θα γίνει με τις προθεσμίες της ρύθμισης

Τι (τελικώς) θα γίνει με τις προθεσμίες της ρύθμισης
Σύγχυση έχει προκαλέσει στους φορολογούμενους το «άνοιξε-κλείσε» στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Παρά το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ημέρα παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση για υποβολή αιτήσεων, τα μεσάνυχτα η εφαρμογή που επιτρέπει στους φορολογούμενους να προκαταβάλουν ένα μέρος του φόρου προκειμένου να διαγράψουν ισόποσες προσαυξήσεις έκλεισε.

Και αυτό διότι δεν υπήρχε η νομοθετική κάλυψη για να παραμείνει η δυνατότητα της προκαταβολής ανοικτή. Χρειάστηκε πριν από λίγο, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη να «διορθώσει» σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει προ ημερών στη Βουλή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παράταση και της διαδικασίας της προκαταβολής μέχρι τις 27 Μαίου.

Πλέον, αυτό που απομένει για να ξανατεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι να υπογραφεί η σχετική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Όσοι κατέθεσαν χθες αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ζήτησαν να προκαταβάλλουν ένα μέρος της οφειλής προκειμένου να τους διαγράψει η εφορία ισόποσες προσαυξήσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες –πρακτικά μέχρι την Πέμπτη- προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή τους. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να κάνουν την αίτηση ένταξης στη ρύθμιση από την αρχή μόλις επανεργοποιηθεί και πάλι η ηλεκτρονική εφαρμογή.

Προς το παρόν, δυνατότητα προκαταβολής μέρους του χρέους προς την εφορία δεν υπάρχει καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την…ΕΡΤ

Προσοχή στο εξής: το όλο μπέρδεμα με τις παρατάσεις και τις προθεσμίες, αφορά μόνο στη διαδικασία της προκαταβολής. Η δυνατότητα να υποβάλλει κάποιος αίτηση ώστε να ρυθμίσει το χρέος του σε δόσεις ή να το καταβάλλει ολόκληρο εφάπαξ, ουδέποτε απενεργοποιήθηκε ενώ η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή τουλάχιστον μέχρι τις 26 Μαίου. Η λέξη τουλάχιστον χρησιμοποιείται καθώς και γι’ αυτή την προθεσμία ο νόμος αφήνει περιθώριο παράτασης μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Προς το παρόν, οι αιτήσεις στη ρύθμιση είναι περισσότερες από 200.000 ενώ οι εισπράξεις του δημοσίου, πλησιάζουν στο ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ