Θαύμα: έκοψαν το ρεύμα στο ελεγκτικό κέντρο που ψάχνει τα εμβάσματα (update)

Θαύμα: έκοψαν το ρεύμα στο ελεγκτικό κέντρο που ψάχνει τα εμβάσματα (update)
Πραγματικό μεγαλείο: την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι δεν θα επιβάλλει νέους φόρους αλλά θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα από την πα΄ταξη της φοροδιαφυγής, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του ελεγκτικού κέντρου που έχει επιφορτιστεί να ψάξει όλα τα εμβάσματα στο εξωτερικό. Αποκαταστάθηκε, ύστερα από κινητοποίηση η ηλεκτροδότηση το μεσημέρι της Τετάρτης

Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν και χθες οι ελεγκτές και οι υπάλληλοι δύο εκ των μεγαλύτερων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου –της υπηρεσίας που ελέγχει όλο τον κατάλογο με τα εμβάσματα στο εξωτερικό- αλλά και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, η ΔΕΗ ζήτησε από τον ΔΕΔΔΗΕ να διακόψει την ηλεκτροδότηση ολόκληρου του κτηρίου στο οποίο στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες. Είχε προηγηθεί αντίστοιχο περιστατικό τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, είχε παρέμβει το υπουργείο Οικονομικών και η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί μέσα σε δύο ώρες. Χθες, μέχρι και το πέρας του ωραρίου, η υπόθεση δεν είχε ξεκαθαρίσει. Πίσω από το κωμικοτραγικό θέματα να κατεβάζουν τους διακόπτες στο ελεγκτικό κέντρο που υποτίθεται ότι θα φέρει τα εκατοντάδες εκατομμύρια από τον εντοπισμό του «μαύρου χρήματος» που έφυγε στο εξωτερικό, κρύβονται τα χρέη της εταιρείας Βωβός. Το κτήριο, ανήκει στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία έχει συσσωρεύσει πολύ μεγάλα χρέη προς τη ΔΕΗ. Μάλιστα, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, ολόκληρο το κτήριο ηλεκτροδοτείται από ένα «ρολόι» που σημαίνει ότι οι ένοικοι του κτηρίου δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίσουν τη δική τους κατανάλωση και να πληρώνουν κανονικά τις δικές τους υποχρεώσεις.

Αποκατάσταση

Σε οφειλές άνω του 1,3 εκατ. ευρώ οφείλεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο κτιριακό συγκρότημα οπου στεγάζεται η ΔΟΥ Αμαρουςίου, αναφέρει η ΔΕΗ σε σημερινη ανακοίνωση και προσθέτει ότι ενώ το Δημόσιο (και άλλοι ένοικοι) ήταν συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών, η διαχείριση του κτιρίου δεν κατέβαλε τα ποσά στη ΔΕΗ και είχε αθετήσει διακανονισμούς που είχαν προηγηθεί.

Η ηλεκτροδότηση, διευκρινίζεται, αποκαταστάθηκε μετά την καταβολή 120.000 ευρώ που συγκέντρωσαν ορισμένοι ενοικιαστές και η ΔΕΗ επισημαίνει οτι απαιτείται να υπάρχει στοιχειώδης συνέπεια προκειμένου να μην υπαρξει νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης του κτιρίου.

Αναλυτικά σε σχέση με την υπόθεση η ΔΕΗ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Το κτηριακό συγκρότημα ATRINA, ηλεκτροδοτείται από μια παροχή Μέσης Τάσης, από την οποία μέσω πιστοποιημένων μετρητών, ηλεκτροδοτούνται μεταξύ άλλων και δύο Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Έλεγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου καθώς και ενοικιαστές με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας, η ΔΕΗ εκδίδει ένα συνολικό λογαριασμό επ' ονόματι της Διαχείρισης.

Από όσο είναι σε θέση η ΔΕΗ να γνωρίζει, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο καταβάλλουν το σύνολο των οφειλών τους προς τη Διαχείριση. Εικάζεται βάσιμα ότι και άλλοι ενοικιαστές είναι επίσης συνεπείς απέναντι στη Διαχείριση του κτηριακού συγκροτήματος. Η Διαχείριση όμως δεν καταβάλλει τα ποσά που οφείλει από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σήμερα η οφειλή της να ανέρχεται σε Euro1.388.404.

Στο παρελθόν η Επιχείρηση είχε ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα διακανονισμού από τη Διαχείριση του κτηριακού συγκροτήματος, τους οποίους όμως διακανονισμούς δεν τήρησε.

Τελευταία φορά, το Δεκέμβριο του 2014, η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε και πάλι σε σχετικό αίτημα του Διαχειριστή και ενέκρινε νέο διακανονισμό για τη ληξιπρόθεσμή οφειλή που στις 31/11/14 είχε ανέλθει σε Euro1.276.476.

Όμως, ο Διαχειριστής του κτηρίου, δεν κατέβαλε καμία από τις δόσεις της ρύθμισης, ούτε εξόφλησε τις τρέχουσες καταναλώσεις των επόμενων μηνών, με αποτέλεσμα η ληξιπρόθεσμη οφειλή του, αντί σήμερα να έχει μειωθεί σημαντικά όπως προέβλεπε ο διακανονισμός, να έχει εκτιναχθεί σε 1.388.404 ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά και από σχετικές ειδοποιήσεις για τήρηση των υποχρεώσεων, η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης του κτηριακού συγκροτήματος.

Σήμερα και μετά από ενέργειες των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα συγκεντρώθηκαν από κάποιους ενοικιαστές 120.000 ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν στη ΔΕΗ. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η επιχείρηση προχώρησε σε άμεση επανασύνδεση".

Αξιολόγηση