Το «μπάχαλο» με το κλείσιμο των βιβλίων και το 500άρικο

Το «μπάχαλο» με το κλείσιμο των βιβλίων και το 500άρικο
Μας είπαν να σπεύσουμε στις εφορίες και να κλείσουμε τα βιβλία μας μέχρι τις 14 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαμε έσοδα μέσα στο 2011, προκειμένου να γλιτώσουμε το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ. Στην πράξη, έχει δημιουργηθεί το απόλυτο μπάχαλο. Δείτε γιατί

Την ταλαιπωρία που υφίσταται όποιος μπαίνει στη διαδικασία να κλείσει τα βιβλία του, το fpress.gr την έχει περιγράψει επανειλημμένως. Ουσιαστικά, όποιος δεν είχε κανένα έσοδο μέσα στο 2010 από το «μπλοκάκι», μπορεί να κάνει αναδρομική διακοπή εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2011 και να γλιτώσει το τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ. Με τα βιβλία του συμπληρωμένα, πηγαίνει στην εφορία και περνάει από τμήμα σε τμήμα. Μάλιστα, καλείται να πληρώσει και ένα πρόστιμο ύψους 40 ευρώ. Δεν λείπουν και οι δυσάρεστες εκπλήξεις καθώς κάποιοι έχουν ξεχάσει να υποβάλλουν τις λεγόμενες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν –κατά το κλείσιμο- πρόστιμα εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ.

Έστω ότι ολοκληρώνουν τη σχετική διαδικασία (η προθεσμία λήγει στις 16 Ιουλίου). Μετά έρχεται η ώρα υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Συμπληρώνουν κανονικά το ηλεκτρονικό έντυπο και ζητούν από το σύστημα Taxis να κάνει την εκκαθάριση προκειμένου να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν. Στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό ξεφυτρώνει ως φάντης μπαστούνι και το 500άρικο. Τι κάνουν οι έκπληκτοι φορολογούμενοι; Αποθηκεύουν τη δήλωση και περιμένουν να περάσουν οι ημέρες ώστε να «εξαφανιστεί» το 500άρικο. Διατρέχουν όμως έτσι δύο κινδύνους:

• Το σύστημα κάνει μέχρι τέσσερις εκκαθαρίσεις πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι από ένα σημείο και πέρα, η εικόνα δεν αλλάζει

• Οι ημέρες περνάνε. Όσο πλησιάζει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης, τόσο θα αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξουν προβλήματα με το σύστημα Taxis λόγω της μαζικής υποβολής.

Από την Γενική Γραμματεία ξεκαθαρίζουν ότι οι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να αναβάλουν τη οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθώς το 500άρικο δεν θα εξαφανιστεί από το εκκαθαριστικό σε αυτή τη φάση της εκκαθάρισης. Δεσμεύονται όμως ότι το τελικό «χαρτί» με το οποίο θα πληρώσει ο φορολογούμενος, δεν θα περιέχει το χαράτσι καθώς μέχρι τότε θα έχει γίνει η διασταύρωση με το Μητρώο της εφορίας προκειμένου να εντοπιστεί πριν έχουν προχωρήσει στην αναδρομική διακοπή των εργασιών τους και ποιοι όχι.

Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος καθώς οι «αποθηκευμένες» δηλώσεις στο σύστημα Taxis (δηλαδή δηλώσεις που έχουν συμπληρωθεί αλλά δεν έχουν υποβληθεί) φτάνουν στις 300.000 και πολλές εξ' αυτών είναι λόγω του 500άρικου.

Αξιολόγηση