Πότε θα ανοίξει η ρύθμιση των 100 δόσεων;

Πότε θα ανοίξει η ρύθμιση των 100 δόσεων;
               Με άδεια ταμεία θα μείνει και τον Μάρτιο το ελληνικό δημόσιο. Ακόμη και η «εφεδρεία» της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών –και ειδικά του κινήτρου για καταβολή χρημάτων «εδώ και τώρα» με αντάλλαγμα το κούρεμα του 50% του χρέους- δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα στον μήνα. Το πιο πιθανό είναι ότι το σύστημα θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από τις αρχές Απριλίου. Με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει φέτος νωρίς, οι χρονικές πιέσεις θα είναι ασφυκτικές.

Το σύστημα θα ανοίξει στις αρχές Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφασίσει να θέσει «περίεργες» προϋποθέσεις για την ένταξη. Τόσο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και από το υπουργείο Οικονομικών, έχει λεχθεί ότι η ρύθμιση δεν θα είναι τόσο «ανοικτή» όσο την είχε περιγράψει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Το νομοσχέδιο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα και το ποιο πιθανό είναι ότι θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο.

Η ανησυχία για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου είναι έκδηλη. Εκτός του ότι τα πρώτα χρήματα αναμένεται να αρχίσουν να εισρέουν στο δημόσιο ταμείο μετά το Πάσχα, υπάρχει το «προηγούμενο» με την υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων. Οι συμμετοχές είναι περίπου 200.000 όταν ο συνολικός αριθμός οφειλετών ξεπερνούσε στα τέλη Ιανουαρίου τα 3,7 εκατομμύρια. Στην πράξη θα αποδειχτεί αν τα κριτήρια της υφιστάμενης ρύθμισης ήταν αυτά που εμπόδιζαν τους οφειλέτες να κάνουν τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις, ή η σοβαρή έλλειψη ρευστότητας.

Αξιολόγηση