ΥΠΟΙΚ: Μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους

ΥΠΟΙΚ: Μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους
Σκέψεις για μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους κάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχύει τη συνεπή στάση τους στην αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων και σε αντιστάθμισμα για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν συνεπείς και στις φετινές τους υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα με την υπουργό εξετάζεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα αφορούν είτε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το φόρο εισοδήματος.

«Τι σκέψη υπάρχει, είναι πολύ γενική για τους συνεπείς φορολογούμενους: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής ότι είναι μια πρόταση που μου έκαναν μέσα από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, υπηρεσιακοί παράγοντες», τόνισε η κ. Βαλαβάνη για να προσθέσει: «Ήταν οι πρώτοι που μου είπαν ότι πρέπει να δώσουμε κάποιο μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, γιατί κάποιοι θα νιώσουν αδικημένοι».

«Υπάρχει, λοιπόν, μια σκέψη: δεν έχει μορφοποιηθεί και δεν θέλω να τη δώσω πρόωρα, δεν θα είναι και σε αυτό το νομοσχέδιο, έτσι κι αλλιώς –αυτοί που πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους κατά τα έτη οικονομικά έτη 2012 και 2013 που σημαίνει και αυτοί μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκπληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους για το 2014, αυτοί που θα έλεγα εγώ συνεπείς φορολογούμενοι, δεν έχει νόημα να ζητάμε παραπάνω, ας είναι συνεπείς τα τελευταία 2 χρόνια και σε αυτά που ακόμα δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα- θα δώσουμε κάποιο μπόνους στο τέλος της χρονιάς, το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα αναφέρεται σε αυτά που έχουν να πληρώσουν για το 2014».

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε επίσης, από τις όλες τις έως τώρα ρυθμίσεις οφειλών έχουν εισπραχθεί μόνο 2 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 76 δισ. «Με τη ρύθμιση επιχειρούμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία μπορούν να λυθούν άμεσα. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα εκλογίκευσης των προστίμων και των φόρων», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Εκκρεμεί σε επόμενο νομοσχέδιο μια εκλογίκευση του συνόλου των προστίμων».

Αξιολόγηση