Αυτή είναι η τροπολογία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Αυτή είναι η τροπολογία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Η …οπισθοχώρηση έναντι των απαιτήσεων της τρόικας πήρε τη μορφή τροπολογίας η οποία πριν από λίγο κατατέθηκε στη Βουλή.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί, οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν σε έως και 100 δόσεις:

1. Τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες. Πρόκειται για τις δόσεις Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου

2. Τις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ουσιαστικά την τελευταία δόση που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου)

3. Τις δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (δόσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν χρωστούν (ακόμη) στο δημόσιο αλλά τους έχουν βεβαιωθεί φόροι από τις τρεις κατηγορίες που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να πληρώσουν τα ποσά κανονικά στην ώρα τους αν θέλουν να ενταχθούν (για άλλες οφειλές) στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αν δεν πληρώσουν και κάποια από αυτές καταστεί ληξιπρόθεσμες, το παράθυρο ένταξης στη ρύθμιση κλείνει μέχρι να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη οφειλή ή – εναλλακτικά- να ρυθμιστεί με τη ρύθμιση των 12 δόσεων (γνωστή και ως πάγια ρύθμιση.

Ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«Από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση μέχρι την 1 Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (δυνατότητα υποβολής έως 31/03/2015)»

Αναμένεται η επανάληψη της ερμηνευτικής εγκυκλίου και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας θα γίνει η ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Αξιολόγηση