Πώς να δηλώσετε σωστά το τεκμήριο των ακινήτων

Πώς να δηλώσετε σωστά το τεκμήριο των ακινήτων
Όλη η Ελλάδα έχει φορτωθεί με τεκμήριο ακινήτων απλώς δεν το γνωρίζει ακόμη. ΟΙ φορολογούμενοι θα το αντιληφθούν όταν θα συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς στο έντυπο Ε1. Δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα λάθη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα λάθη πραγματικά κοστίζουν πολύ ακριβά.

Όπως έχουμε σημειώσει, το τεκμήριο των ακινήτων, υπολογίζεται τόσο για τα ιδιόκτητα όσο και για τα νοικιασμένα ακίνητα. Ότι χρησιμοποιείτε για την κάλυψη των δικών σας αναγκών (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα κατοικία, εξοχικό) έχει τεκμήριο.

Δεν είστε υποχρεωμένοι να υπολογίσετε εσείς το τεκμήριο του ακινήτου. Αυτό θα το κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για λογαριασμό σας. Καλό είναι βέβαια να γνωρίζετε τη μεθοδολογία για να έχετε μια εικόνα των ποσών που προκύπτουν. Κάνοντας κλικ στα link που ακολουθούν, θα δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το πώς υπολογίζεται το τεκμήριο των ακινήτων.

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμη επιβαρυνόμαστε με τεκμήριο ακόμη και αν νοικιάζουμε σπίτι. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες)

  1. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΞΟΧΙΚΗΣ Η ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον υποπίνακα 1 στον πίνακα 5. Κάνοντας κλικ στους κωδικούς, θα αποκτήσετε πρόσβαση στις οδηγίες συμπλήρωσης.

Οι κωδικοί των τεκμηρίων για τα ακίνητα
α/αΚωδικόςΠεριγραφή
1205Αριθμός παροχής ρεύματος
2203Μισθωμένη κατοικία ή δωρεάν παραχωρούμενη
3240Μονοκατοικία
4211Επιφάνεια κύριων χώρων
5212Επιφάνεια βοηθητικών χώρων
6213Ποσοστό συνιδιοκτησίας
7214Ποσοστό συνιδιοκτησίας συζύγου
8215Μήνες ιδιοκατοίκησης
9216Τιμή ζώνης ή τιμή εκκίνησης
10707Ετήσια αντικειμενική δαπάνη για λοιπές κατοικίες
Αξιολόγηση