Πότε θα πληρώσουμε τους φόρους –πότε θα εισπράξουμε τα επιδόματα

Πότε θα πληρώσουμε τους φόρους –πότε θα εισπράξουμε τα επιδόματα
Η ανακοίνωση της παράτασης στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι θέμα ωρών καθώς με λιγότερα από τέσσερα εκατομμύρια δηλώσεις στο σακούλι του, το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να ανακοινώσει νέα προθεσμία. Η παράταση θα αλλάξει και την ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Δείτε το νέο σενάριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών καλούνται να αποφασίσουν σήμερα –ή το αργότερο τη Δευτέρα- την νέα προθεσμία. Όποια λύση και αν επιλέξουν (δύο είναι τα σενάρια με το πρώτο να προβλέπει γενική ημερομηνία ως τις 25 Ιουλίου και το δεύτερο να διαφοροποιεί την ημερομηνία ανάλογα με τον ΑΦΜ αν και αυτό είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί) το βέβαιο είναι ότι η πληρωμή του φόρου θα πάει έναν μήνα πίσω. Το νέο πρόγραμμα πληρωμής του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Η 1η δόση της φορολογίας εισοδήματος θα καταβληθεί έως το τέλος Αυγούστου
  2. Η 2η δόση της φορολογίας εισοδήματος θα καταβληθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και
  3. Η 3η δόση της φορολογίας εισοδήματος θα καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αν το υπουργείο Οικονομικών θελήσει να αλλάξει αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να παρέμβει με τροπολογία στον νόμο καθώς ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος ορίζει: «Η καταβολή του φόρου γίνεται σε τρεις (3) ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους»

Λόγω της παράτασης των δηλώσεων, θα υπάρξουν και χρονικές καθυστερήσεις στις καταβολές των επιδομάτων:

  1. Το επίδομα τέκνων (η 2η δόση) θα καταβληθεί για τους γονείς που θα υποβάλλουν δήλωση μετά τις 30 Ιουνίου, τον Οκτώβριο και όχι στις 18 Ιουλίου
  2. Το κοινωνικό μέρισμα –το οποίο υποτίθεται ότι θα επανεξεταστεί με βάση τα εισοδήματα του 2013- θα καταβληθεί τουλάχιστον έναν μήνα αργότερα, πιθανότατα από Σεπτέμβριο. Το μέρισμα σε όσους πληρούν τα κριτήρια με βάση τα εισοδήματα του 2012 και θα κάνουν αίτηση μέχρι 30 Ιουνίου, θα δοθεί έως τις 10 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ