Πήρες επίδομα; Πρόσεξε, μπορεί να σου ζητήσουν τα λεφτά πίσω

Πήρες επίδομα; Πρόσεξε, μπορεί να σου ζητήσουν τα λεφτά πίσω
Με στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές, η εφορία καθιέρωσε εδώ και μερικούς μήνες τη διαδικασία της «προκαταβολής» επιδομάτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν ήδη προκαταβληθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι τις 20 Απριλίου θα καταβληθούν ακόμη περισσότερα. Προσοχή όμως. Μετά την προκαταβολή ακολουθεί ο έλεγχος. Και αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν

Δύο είναι οι μεγάλοι έλεγχοι που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσει ποιοι πήραν προκαταβολή επιδόματος χωρίς να το δικαιούνται:

  1. Η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Ως γνωστόν, στην αρχή της φετινής χειμερινής σεζόν, προκαταβλήθηκε το 25% του επιδόματος θέρμανσης σε όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση. Για να μην κληθεί να επιστρέψει την προκαταβολή, ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει προχωρήσει στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης ή αν δεν το έχει ήδη κάνει, να το πράξει μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε και τελειώνει η σεζόν. Με το που θα κλείσει η ηλεκτρονική εφαρμογή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει σε ηλεκτρονική διασταύρωση προκειμένου να διερευνήσει:
    • Αν όντως έγινε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Η διασταύρωση θα γίνει με βάση τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Θα γίνει αντιστοίχιση του αριθμού που δήλωσε ο προμηθευτής του πετρελαίου στο σύστημα Ήφαιστος, με τον αριθμό του ρολογιού που δήλωσε ο καταναλωτής όταν υπέβαλε την αίτηση για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
    • Αν οι ποσότητες που τελικώς αγοράστηκαν αντιστοιχούν στο ποσό της προκαταβολής που δόθηκε.

Σε περίπτωση που προκύψουν διαφορές, θα σταλούν ειδοποιήσεις στους καταναλωτές να επιστρέψουν τα χρήματα και σε περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκριθούν, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις μισθών, τραπεζικών λογαριασμών κλπ). Σας έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως δημοσιεύοντας ολόκληρη τη σχετική απόφαση την οποία μπορείτε να θυμηθείτε κάνοντας κλικ εδώ.

  1. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα που θα κληθεί να επιστρέψει χρήματα, θα είναι οι γονείς με παιδιά. Μέχρι τις 20 Απριλίου, στους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων εισέπραξαν και πέρυσι επίδομα τέκνων (40 ευρώ τον μήνα ανά παιδί για έχοντες ένα ή δύο παιδιά και 500 ευρώ ετησίως επιπλέον για τους έχοντες τρία ή περισσότερα παιδιά - Αναλυτικά τα ποσά μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ ) θα πιστωθεί το ποσό που θα αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Ουσιαστικό έλεγχο για την καταβολή της προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα κάνει. Όσοι πήραν πέρυσι επίδομα παιδιών –και μιλάμε για περισσότερους από 700.000 δικαιούχους- θα εισπράξουν και την προκαταβολή για το πρώτο τρίμηνο του 2014. Και μετά θα γίνει ο έλεγχος. Θα διερευνηθεί:
  • Αν ενηλικιώθηκε το παιδί που σημαίνει ότι ο γονιός χάνει το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος
  • Αν τα εισοδήματα του 2013 είναι τέτοια ώστε να μην δικαιολογούν πλέον το επίδομα
  • Αν τα εισοδήματα είναι τέτοια ώστε να δικαιολογούν μεν την καταβολή επιδόματος αλλά μικρότερου από αυτό βάσει του οποίου υπολογίστηκε το ποσό του πρώτου τριμήνου

Και σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος είτε θα πρέπει να επιστρέψει από μόνος του τα χρήματα στον ΟΓΑ που είναι και ο αρμόδιος φορέας για την καταβολή, είτε μετά, θα μπει στη διαδικασία να του ζητηθούν τα χρήματα μέσω Taxis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ