"Κόβει" μισθούς και συντάξεις η εισφορά αλληλεγγύης του 2012

"Κόβει" μισθούς και συντάξεις η εισφορά αλληλεγγύης του 2012
Νέα και μάλιστα σημαντικότατη μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους θα πρέπει να περιμένουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων. Η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης του 2012 μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης και αυτό σημαίνει λιγότερος καθαρός μισθός.

Ουσιαστικά, η πληρωμή της εισφοράς της επόμενης χρονιάς έρχεται πιο κοντά καθώς πριν προλάβουμε να εξοφλήσουμε το πολυεκκαθαριστικό, θα έρθει και η μείωση του μισθού για να συμπληρώσει την εικόνα. Η «είδηση» προέκυψε από το email που απέστειλε ο γ.γ δημοσιονομικής πολιτικής σε όλους τους υπουργούς και γενικούς γραμματείς άλλων υπουργείων που εμπλέκονται με το μεσοπρόθεσμο. Ουσιαστικά, ζητείται από τον γ.γ του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη να βρεθεί τρόπος ώστε η ειδική εισφορά του 2012 να προεισπραχθεί μέσω των μισθών. Το πιο πιθανό είναι ότι θα δοθεί εντολή στα λογιστήρια να συμπεριλάβουν στην παρακράτηση και την εισφορά που κυμαίνεται από 1-4% του εισοδήματος ανάλογα με το συνολικό ύψος. Το πώς ακριβώς θα γίνει η παρακράτηση, θα φανεί στην πράξη καθώς ανακύπτουν πολλά ερωτήματα:

Α. Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Β. Πως ακριβώς θα παρακρατηθεί ο φόρος. Μέσα στο 2012, θα πρέπει να παρακρατηθεί το 1-4% των εισοδημάτων του 2011 τα οποία όμως η εφορία δεν θα γνωρίζει παρά μετά τον Ιούνιο του 2012 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Θα στηριχτεί το υπουργείο Οικονομικών στο ύψος του τρέχοντος μισθού και μετά θα κάνει τον συμψηφισμό με το εκκαθαριστικό; Αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ