Νέα «κωλοτούμπα»: Θα μαζεύουμε αποδείξεις και το 2014 (!)

Νέα «κωλοτούμπα»: Θα μαζεύουμε αποδείξεις και το 2014 (!)
Όσοι νομίζατε ότι από 1/1/2014 θα σταματήσετε να γεμίζετε σακούλες και κουτιά παπουτσιών με αποδείξεις, ξανασκεφτείτε το. Τι και αν ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο; Η κυβέρνηση άλλαξε (πάλι) γνώμη.  

«Δεν καταργούμε το μέτρο της συλλογής αποδείξεων και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο, όπου το μέτρο θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα», ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανατρέποντας την εικόνα που είχαμε σχηματίσει μέχρι χθες. Λόγω της απουσίας της σχετικής διάταξης, πιστεύαμε ότι το μέτρο που μας υποχρεώνει να συλλέγουμε αποδείξεις και σε αντίθετη περίπτωση να πληρώνουμε πρόστιμο ίσο με το 22% (!) της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίσουμε, πιστεύαμε ότι το γραφειοκρατικό μέτρο θα καταργηθεί.

Τώρα, ο υπουργός Οικονομικών μιλάει για διατήρηση του μέτρου αλλά με διαφορετική φιλοσοφία. Δηλαδή να υπάρχουν κίνητρα για συλλογή αποδείξεων και όχι απειλές προστίμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Το ίδιο ίσχυσε και το 2011. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ καθώς οι επιτήδειοι βρήκαν τον τρόπο να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου και όλοι εμείς φορτωθήκαμε τα νέα μέτρα.

Επίσης, για όσους πίστευαν ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως η αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που πραγματοποιείται μέσω του πολυνομοσχεδίου δεν είναι οριστική και πως τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συμπληρωθεί με νέες διατάξεις.

Αξιολόγηση