POS - Tαμειακές: Βροχή τα προειδοποιητικά emails για διασύνδεση - Ερχονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ

POS - Tαμειακές: Βροχή τα προειδοποιητικά emails για διασύνδεση - Ερχονται πρόστιμα έως 1.500 ευρώ

"Έφυγαν" άλλα 100.000 μυνήματα από την ΑΑΔΕ προς τις επιχειρήσεις

Η υποχρεωτική χρήση των POS έχει επεκταθεί πλέον σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Από 1η Ιανουαρίου εντάχθηκαν και οι 35 τελευταίοι κλάδοι που εξαιρούνταν, οπότε θα πρέπει και αυτοί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου να προμηθευτούν POS και να δέχονται πληρωμές μέσα από αυτό.

Μπορεί να καθυστερεί ο νέος κύκλος των vouchers για τη αναβάθμιση ταμειακών μηχανών και την αγορά των μηχανημάτων πληρωμής POS, όμως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν κάνει καν κουβέντα για παράταση, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στέλνει κατά… χιλιάδες τα emails προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS. Τελική προθεσμία η 29η Φεβρουαρίου και μόνο χθες, η ΑΑΔΕ απέστειλε 100.000 μηνύματα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοί τους έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Μέσω των μηνυμάτων οι επιχειρήσεις καλούνται να διασυνδέσουν άμεσα τα POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης, στο myAADE, στο πεδίο, «Τα Μηνύματά Μου». Η αποστολή αντίστοιχων μηνυμάτων θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες με βάση την ενημέρωση που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τους παρόχους POS και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν, με τρεις τρόπους:

  • μέσω email
  • μέσω σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία Επιχείρησης
  • Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα μίνι μάρκετ, τα ταξί, οι ασφαλιστικοί πράκτορες και οι μεσίτες, οι διαφημιστικές εταιρείες και οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, καθώς και τα θέατρα και τα σινεμά.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να προμηθευτούν POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου.

  • Το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εγκαταστήσει μέχρι τότε, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ.

Μιλάμε για όλους τους κλάδους πλέον, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα αυτοί που πουλάνε μόνο χονδρική, που εκδίδουν μόνο τιμολόγια.

Σύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Παράλληλα, θα πρέπει μέχρι τις 29 Μαρτίου να όλες οι επιχειρήσεις να συνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές.

Ουσιαστικά δηλαδή μετά από αυτό τα POS παύουν να λειτουργούν αυτόνομα, θα δέχονται εντολές μόνο μέσα από τις ταμειακές μηχανές.

Οπότε όταν κάποιος πηγαίνει και πληρώνει με χρεωστική πιστωτική κάρτα θα παίρνει οπωσδήποτε και απαραίτητα την απόδειξή του.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις είναι:

Προβολή στοιχείων POS. Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS.

Υποβολή δήλωσης διαφωνίας. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

Αναβάθμιση POS. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs).
Ειδοποίηση αναβάθμισης. Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν.

Διασύνδεση POS – Ταμειακού Συστήματος. Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Ένα μικρό… «παράθυρο», τεχνικής φύσεως υπάρχει μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που προμηθεύονται υποχρεωτικά POS για πρώτη φορά. Σ’ αυτές τις 35 περιπτώσεις αυτό που μετράει είναι να έχει γίνει η παραγγελία ή και αγορά του POS μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου ενώ η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί ένα μήνα αργότερα.

Για το θέμα των ταμειακών μηχανών και την αναβάθμιση τους και τη διασύνδεση με τα POS τα περιθώρια παραμένουν ίδια. Όπως εξηγούν στο ΥΠΕΘΟ οι παραγγελίες μπορεί να γίνουν από τώρα και να καταβληθούν αναδρομικά τα vouchers αφού το πρόγραμμα παραμένει σε ισχύ ανεξάρτητα από τον κύκλο που τρέχει. Οι επιχειρήσεις- πάροχοι, βέβαια, που αναλαμβάνουν την αναβάθμιση των ταμειακών ή την προμήθεια κινούνται κάπως συντηρητικά όσο δεν ξεκινάει ο τέταρτος κύκλος αλλά όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πράγμα είναι ενεργό και τα vouchers του 4ου κύκλου ξεκινήσουν σύντομα. Ουσιαστικά, χρηματοδοτείται από το Κράτος η αγορά ή χρονομίσθωση EFT/POS νέων προδιαγραφών μέχρι 3 έτη, με την αξία του vouchers να προσδιορίζεται στα 150 ευρώ και μέχρι 2 ανά επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ