«Δέκα αλήθειες» και «δέκα μύθοι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Δέκα αλήθειες» και «δέκα μύθοι» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή χατζηδάκη για το προωθούμενο νομοσχέδιο

Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με θάρρος και την κοινή λογική, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για το φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών, απαντώντας στα διακομματικά «πυρά» που δέχεται στη Βουλή το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, για τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πρέπει να απαντήσουμε «αν θέλουμε να τα πληρώνουν όλα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να το ξέρουμε. Εμείς πάντως δεν θέλουμε», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Στο τέλος της ημέρας, για τον καθένα από εμάς, υπάρχει και η συνείδησή μας, η δική μου τουλάχιστον λέει ότι δεν μπορώ να δέχομαι ο ελεύθερος επαγγελματίας να πληρώνει πολύ λιγότερο φόρο από τον μέσο υπάλληλό του».

Ο υπουργός απάντησε με «δέκα αλήθειες» στους «δέκα μύθους» που έχουν λεχθεί στο δημόσιο διάλογο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι Δέκα Μύθοι

  1. «Με το νομοσχέδιο στοχοποιείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες»: Στην πραγματικότητα στοχοποιούμε την φοροδιαφυγή. Έχουν παρουσιαστεί επίσημα στοιχεία από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τα οποία το 71 % των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε πέρυσι εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό ενώ το 27 % δηλώνει συνεχώς επί πέντε έτη ζημιές η μηδενικά εισοδήματα. Μεσοσταθμικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν κάτω από 10.000 € πληρώνουν φόρο 867 € ενώ ο μέσος άνθρωπος πληρώνει 1160 €. Να σκεφτούμε αν θεωρούμε δίκαιο ο υπάλληλος να πληρώνει περισσότερο από τον εργοδότη του.
  2. «Δεν το είχατε πει προεκλογικά»: Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος σε ορίζοντα τριετίας και το καταργούμε νωρίτερα, σε ορίζοντα διετίας. Είχαμε πει επίσης ότι αυτό θα συνδυαστεί με την φορολογική συμμόρφωση του κλάδου και αυτό επιδιώκουμε.
  3. «Τσουβαλιάζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες με ένα οριζόντιο μέτρο». Θεσπίζουμε ένα τεκμήριο με σημείο αναφοράς όχι τον μέσο αλλά τον κατώτατο μισθό και επ’ αυτού υπάρχουν εξαιρέσεις και διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις , ο συνυπολογισμός μισθών-συντάξεων, του εισοδήματος από αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την κάλυψη του τεκμηρίου, οι εξαιρέσεις για τα μπλοκάκια, τους ανάπηρους κ.α. Και υπάρχουν διαβαθμίσεις προς τα πάνω ανάλογα με την συνολική μισθοδοσία και το τζίρο εφόσον υπερβαίνει το μέσο όρο του κλάδου. Η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της άποψης να πληρώνουν όλοι το ίδιο γιατί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνική αδικία και στην κατεύθυνση αυτή λάβαμε υπόψη παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.
  4. «Θεσπίζετε κάποιες ρητές εξαιρέσεις αλλά εγώ δεν είμαι σε αυτές τις κατηγορίες και με αδικείτε γιατί βγάζω χαμηλότερο εισόδημα». Θέτουμε με ρητή διατύπωση πως όποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να πάει στις αρμόδιες αρχές, να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να πληρώσει λιγότερο φόρο.
  5. «Λέτε ότι είστε φιλελεύθερη κυβέρνηση αλλά κυνηγάτε την επιχειρηματικότητα». Όποιος το λέει αυτό συγχέει την επιχειρηματικότητα με την φοροδιαφυγή και την παραβατικότητα.
  6. «Είναι δυνατόν να εφαρμόζονται σήμερα τεκμήρια;» Μα σήμερα ήδη εφαρμόζονται τεκμήρια όπως το σύστημα των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στο τεκμήριο διαβίωσης. Και σε άλλες πιο προηγμένες χώρες όπως η Γαλλία και Ιταλία υπάρχουν τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  7. «Δεν αξιοποιείτε την σύγχρονη τεχνολογία». Μα αυτό ακριβώς κάνουμε με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το σύστημα MyData που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
  8. «Δεν ασχολείστε με τα “μεγάλα ψάρια”». Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο σε σχέση με τις παραβάσεις στα καύσιμα που είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές, και γίνονται από όχι πολύ αθώα κυκλώματα, τόνισε ο κ.Χατζηδάκης. «Υπενθυμίζω επίσης τις επιβαρύνσεις των ηλεκτροπαραγωγών, των διυλιστηρίων και το γεγονός ότι από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων εισπράττουμε τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερα ποσά. Και με το σύστημα του τεκμαρτού προσδιορισμού θα απελευθερωθεί σημαντικό τμήμα του ελεγκτικού μηχανισμού για να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα ψάρια».
  9. «Οδηγείτε τους ελεύθερους επαγγελματίες στην εξόντωση». Η φορολογική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 0,8 % του ΑΕΠ, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε θα πάει στο 1,1 % ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι το 2.1 %.
  10. «Αγνοείτε τις αντιδράσεις». Συζητήσαμε και συζητούμε με όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους. Θέσαμε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις μετά από αυτήν και συνεχίζουμε να συζητάμε και στη Βουλή και με κοινωνικές ομάδες.

Δέκα αλήθειες

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται 11 διαφορετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μια από τις οποίες είναι το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής ορισμένων από αυτά τα μέτρα. Ειδικότερα:

  1. Στους πρώτους μήνες του 2024 θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
  2. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικής κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής. Βούληση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν τα συστήματα αυτά και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.
  3. Πολύ σύντομα θα κατατεθεί στην ΕΕ το αίτημα για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων που χρειάζεται έγκριση, προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί μέσα στο 2024.
  4. Μέσα στο 2024 θα εφαρμοστεί επίσης η υποχρεωτικότητα του συστήματος MyData τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.
  5. Θεσπίζεται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά.
  6. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής ενεργοποιείται πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέσα στο έτος με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.
  7. Αυξάνεται το πρόστιμο για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  8. Θεσμοθετείται η πληρωμή του 50 % των προνοιακών επιδομάτων με χρεωστική κάρτα.
  9. Λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και κυρίως για τις εταιρείες εμπορίας. Όχι μόνο για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
  10. Τίθεται μια ισορροπημένη ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Τοποθετούμαστε υπεύθυνα και σοβαρά και ερχόμαστε με θάρρος και προσέγγιση κοινής λογικής να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα μας κρίνει όλους η συνείδηση μας, οι πολίτες, τα παιδιά μας. Και ο ιστορικός του μέλλοντος θα δει την προσπάθεια της κυβέρνησης και την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης που λέει διάφορες θεωρίες στα μπαλκόνια αλλά από την άλλη προσπαθεί να χαϊδέψει κάποιους ψηφοφόρους. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη κατεύθυνση, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά είναι άλλο η επιχειρηματικότητα και άλλο η παραβατικότητα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ