Δορυφορικό «μάτι» της ΑΑΔΕ κατά του λαθρεμπορίου - Μπάινει GPS σε φορτηγά και κοντέινερ

Δορυφορικό «μάτι» της ΑΑΔΕ κατά του λαθρεμπορίου - Μπάινει GPS σε φορτηγά και κοντέινερ

 Ποια νέα «όπλα» θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές

Δορυφορικό «μάτι» αποκτούν οι τελωνειακές Αρχές της ΑΑΔΕ που θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κίνηση επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, κυρίως των καυσίμων.

Όπως προβλέπει η σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, θα δημιουργηθεί τελωνειακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και τελωνεία λιμένων και θα υπάρξει ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Δηλαδή τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με GPS trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 80,06 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ο στόχος του είναι να χτυπηθούν το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και η διακίνηση παράνομων και «μαϊμού» προϊόντων.

Με αυτόν τον τρόπο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια. Ουσιαστικά το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ, ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Ποια νέα «όπλα» θα έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές

Συνολικά 10.740 GPS trackers για δορυφορική παρακολούθηση θα τοποθετηθούν στα φορτηγά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ενώ οι τελωνειακές Αρχές θα προμηθευτούν με:

  • 29 σταθερές γεφυροπλάστιγγες για τη ζύγιση βαρέων οχημάτων, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε βασικά λιμάνια και τα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας
  • 16 σταθερά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
  • 17 κινητές πλάστιγγες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται σε διόδια, λιμάνια και σε άλλα σημεία της χώρας
  • 17 κινητές μονάδες ελέγχου και αναγνώρισης οχημάτων εξοπλισμένες με κάμερες ALPR (Automatic License Plate Recognition), ειδικό εξοπλισμό και λογισμικό
  • 6 κινητά X-Rays νέας τεχνολογίας backscatter
  • 4 κινητές μονάδες οχημάτων άνω των 9 θέσεων για χρήση προανακριτικών πράξεων
  • Κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος (CCTV)
  • Λογισμικό έκδοσης και ανάγνωσης έξυπνων καρτών εισόδου-εξόδου
  • Μπάρες διέλευσης
  • Λογισμικό κεντρικής αποθήκευσης δεδομένων
  • Λογισμικό παρακολούθησης καλής λειτουργίας
  • Λογισμικό διασύνδεσης με έτερα συστήματα

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,
132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2025 θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί το έργο της παρακολούθησης των εμπορευμάτων και των φορτηγών. Αυτό είναι ένα από 20 έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από την ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ