ΕΝΦΙΑ: Με δικλείδες η έκπτωση 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα για φυσικές καταστροφές - Παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Με δικλείδες η έκπτωση 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα για φυσικές καταστροφές - Παραδείγματα

Τι προβλέπει η νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο

Διάταξη - φρένο για τους επιτήδειους που θα επιχειρήσουν με «φθηνά» ασφαλιστήρια συμβόλαια για ακριβές κατοικίες να κερδίσουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ ενσωματώνει το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στην βουλή.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια με το επικρατέστερο να προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ύψους ασφαλίστρου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την ασφάλιση της κατοικίας θα λαμβάνεται υπόψη και το κόστος ανακατασκευής, το οποίο κυμαίνεται από 1.200 – 1.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μια μέση κατοικία ενώ θα πρέπει να ασφαλίζεται το σύνολο της επιφάνειας της κατοικίας όπως εμφανίζεται στην Εφορία.

Δηλαδή θα χρησιμοποιηθεί ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους ή θα τις ασφαλίσουν μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου από πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρες θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2024 να «ξεφουσκώνει» έως και 10%.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα βρίσκεται μέχρι σήμερα το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή:

  • Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.
  • Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.
  • Προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών.
  • Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά περίπου 1 εκατ. κατοικίες οι οποίες είναι ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με την εφαρμογή του νέου μέτρου.

Τα «μυστικά»

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
  2. Η έκπτωση πιάνει τόσο τον κύριο όσο και το “συμπληρωματικό” φόρο που επιβάλλεται στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ και προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
  3. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας. Θα λαμβάνονται υπόψη δηλαδή οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που θα πρέπει να εναρμονιστεί και με την δήλωση του Ε9 εάν έχουν γίνει μεταβολές.
  4. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες είναι αναλογική. Δηλαδή η έκπτωση εφαρμόζεται ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%. Δεν ισχύει μείωση στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο.

Παράδειγμα

Εφόσον κάποιος έχει για παράδειγμα τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ, το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ