Χ. Θεοχάρης: Ο στόχος της φορολογικής διοίκησης δεν είναι εισπρακτικός

Χ. Θεοχάρης: Ο στόχος της φορολογικής διοίκησης δεν είναι εισπρακτικός

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει συνθήκες δικαιοσύνης ανάμεσα στον συνεπή πολίτη, που πληρώνει φόρους, και σε εκείνον που, έως σήμερα, φοροδιαφεύγει».

Τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την τετραετία 2023-2027 παρουσίασε στο FinForum 2023 ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, "ο στόχος της φορολογικής διοίκησης δεν είναι εισπρακτικός. Είναι η διασφάλιση και η περιφρούρηση του δίκαιου ανταγωνισμού στο οικονομικό πεδίο, εφόσον η σωστή φορολογία βοηθά τον ανταγωνισμό. Ταυτόχρονα, η πάταξη της φοροδιαφυγής θα δημιουργήσει συνθήκες δικαιοσύνης ανάμεσα στον συνεπή πολίτη, που πληρώνει φόρους, και σε εκείνον που, έως σήμερα, φοροδιαφεύγει".

Ένας από τους βασικούς στόχους της καινούργιας αντίληψης για τη φορολογική πολιτική, όπως την προσδιόρισε ο Υφυπουργός μιλώντας από το βήμα του FinForum 2023, είναι "η αποκατάσταση της ηρεμίας με τις αλλαγές του φορολογικού συστήματος, καθώς και η δημιουργία προϋποθέσεων περιορισμού της γραφειοκρατίας και της πολυπλοκότητας των φορολογικών δηλώσεων". Συναφώς, δε, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η κυβερνητική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση των αδικιών, μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι "μέρος του προβλήματος αποτελεί το ότι δεν έχουμε αίσθηση για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Ωστόσο, μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την αξιοποίηση της τεχνολογίας η εφορία θα μπορέσει να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, προκειμένου να τα αξιοποιήσει για να διεξάγει πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους".

Ακολούθως, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι "όσο προχωρά το έργο της φορολογικής διοίκησης και μας δίνει το δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρούμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, κάτι που απέδωσε την προηγούμενη τετραετία. Θέλουμε να φέρουμε άμεσα αποτελέσματα μέσω των ελέγχων, ώστε, μέσω ελαφρύνσεων να επιστρέψουμε το μέρισμα στους φορολογούμενους και να ελαχιστοποιήσουμε τις αδικίες. Κατ' αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτή η άσκηση μιας περισσότερο στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής από την κυβέρνηση".

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο καινούργιο νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα το ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι "ήδη υλοποιείται άμεσα το ήμισυ του, ύψους 9,5 δισ. ευρώ, προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αύξηση του αφορολόγητου για τα νοικοκυριά και η επέκταση του Market Pass, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές κ.ά.".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ