Εγκύκλιος «εξπρές» για τους τόκους των καταθέσεων – παράθυρο για αποστολή βεβαιώσεων από τις τράπεζες

Εγκύκλιος «εξπρές» για τους τόκους των καταθέσεων – παράθυρο για αποστολή βεβαιώσεων από τις τράπεζες
Έστω και κατόπιν της ενεργοποίησης του συστήματος Τaxisγια την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η γενική γραμματεία εσόδων αποστέλλει εντός της εβδομάδας εγκύκλιο με την οποία θα δίδει όλες τις πληροφορίες για την αναγραφή των τόκων στη φορολογική δήλωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, με την εγκύκλιο είναι πιθανό –μέχρι και την Παρασκευή ασκούνταν έντονες πιέσεις προς τις τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση- να ζητηθεί από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ στους φορολογούμενους βεβαιώσεις με τους τόκους των καταθέσεων προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία 8,5 εκατομμυρίων Ελλήνων. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ο νόμος ήδη προβλέπει σχετική υποχρέωση των τραπεζών οι οποίες όμως άφησαν το θέμα «στον αέρα». Υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών διαπραγματευόταν με τις τράπεζες την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου στο οποίο θα αναγράφονταν όλα τα εισοδήματα από τους τόκους ανά ΑΦΜ. Έτσι, η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα ενσωμάτωνε την πληροφορία στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων και τα ποσά θα εμφανίζονταν προσυμπληρωμένα με το που θα έμπαινε ο φορολογούμενος στο Taxis. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη (τουλάχιστον προς το παρόν) και τώρα οι τράπεζες θα πιεστούν να αποστείλουν τις βεβαιώσεις προκειμένου να αποφευχθεί το …μπάχαλο. Φυσικά, η υποχρέωση αποστολής βεβαιώσεων θα ισχύσει και για όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα που πρέπει να μπουν στη δήλωση (μερίσματα, τόκοι ομολόγων κλπ)

Με την εγκύκλιο θα ξεκαθαρίζεται επίσης:

  1. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η απαλλαγή υποχρέωσης αναγραφής των τόκων μέχρι του ποσού των 250 ευρώ. Προς το παρόν, έχει διαρρεύσει ότι η απαλλαγή θα είναι ανά ΑΦΜ και όχι ανά κατάθεση. Έτσι, όποιος περνάει σε τόκους το άθροισμα των 250 ευρώ, θα πρέπει να δηλώσει τόκους στον κωδικό 659
  2. Ότι τα ποσά θα δηλώνονται «καθαρά» δηλαδή μετά την αφαίρεση των φόρων που έχουν επιβληθεί στους τόκους (10% για το 2012)
  3. Πώς ακριβώς θα δηλωθούν οι τόκοι όταν υπάρχει συνδικαιούχος. Σε σχετικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων μέσω Twitter, oκ. Θεοχάρης επιμένει ότι στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποτυπωθεί το πραγματικό γεγονός (δηλαδή οι τόκοι να δηλώνονται στο όνομα αυτού στον οποίο ανήκει και η κατάθεση). Επειδή όμως δυνατότητα εξακρίβωσης του πραγματικού γεγονότος δεν υπάρχει, το ποιο πιθανό είναι ότι το ποσό θα επιμεριστεί ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων ενώ για τους ανήλικους συνδικαιούχους, το εισόδημα θα δηλωθεί στο όνομα του γονιού με το μεγαλύτερο εισόδημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ