Παράταση για τέλη κυκλοφορίας και Ε9 - Ποιες ημερομηνίες συζητούνται

Παράταση για τέλη κυκλοφορίας και Ε9 - Ποιες ημερομηνίες συζητούνται
Εισηγήσεις για τριπλή παράταση δέχεται ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προκειμένου να αποφευχθεί το «στοίβαγμα» πολιτών σε εφορίες και τράπεζες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η παράταση, αφορά, στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, στην προθεσμία για την κατάθεση πινακίδων και στην προθεσμία για την υποβολή του εντύπου Ε9 με τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2012.

Οι παρατάσεις είναι ουσιαστικά «αναίμακτες» για το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτον διότι τα έσοδα που εισπράττονται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013, πιστώνονται στον προϋπολογισμό του 2012 δεδομένου ότι έχουν βεβαιωθεί μέσα στο 2012. Επίσης, η υποβολή του Ε9 με τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας μέσα στο 2011, είναι απαραίτητη για να καταβληθεί ο ΦΜΑΠ του 2012 (σ.σ προβλέπει αφορολόγητο 200.000 ευρώ και υπολογίζεται με βάση την αξία των ακινήτων μας κατά την 1/1/2012). Όμως ακόμη, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν έχει ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΦΜΑΠ έτους 2011. Έτσι, θα περάσουν τουλάχιστον 3-4 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση για την πληρωμή του ΦΜΑΠ έτους 2010 κατά έναν μήνα δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013.

Οι ημερομηνίες που «ακούγονται» στο υπουργείο Οικονομικών είναι:

  1. 1.Η 11η Ιανουαρίου για τα τέλη κυκλοφορίας και την προθεσμία κατάθεσης των πινακίδων στις εφορίες. Ωστόσο αρμόδια πηγή του υπουργείου αναφέρει ότι η τελευταία ημερομηνία θα είναι η 8η Ιανουαρίου.
  2. 2.Η 31η Μαρτίου 2013 για την υποβολή του Ε9 έτους 2012. Υπάρχουν και πληροφορίες που κάνουν λόγο για «σιωπηρή» παράταση με την έννοια ότι η εφαρμογή του Taxisθα παραμείνει ανοικτή μέχρι να γίνει η τελική εκκαθάριση του ΦΜΑΠ έτους 2012.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε και παράταση στην ισχύ των κωδικών πρόσβασης στο Taxisμέχρι και τον Απρίλιο. Πρόκειται για τους κωδικούς που χορηγήθηκαν πριν ξεκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης. Ωστόσο, το ζήτημα των κωδικών του Taxisθα το βρούμε μπροστά μας καθώς το 2013 όλοι θα πρέπει να υποβάλλουμε τη δήλωσή μας ηλεκτρονικά. Μέχρι τότε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα πρέπει να μας ενημερώσει πως θα αποκτήσουν κωδικούς αυτοί που δεν έχουν (κυρίως συνταξιούχοι) και πως θα ανανεωθούν οι κωδικοί που λήγουν τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ