Οι τελευταίες εκκρεμότητες της χρονιάς – Δες τι έχεις να πληρώσεις

Οι τελευταίες εκκρεμότητες της χρονιάς – Δες τι έχεις να πληρώσεις
Η χρονιά θα κλείσει έτσι όπως ξεκίνησε: πολύ δύσκολα. Στις τέσσερις εργάσιμες ημέρες που έχουν απομείνει μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να εξοφλήσουμε μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος, μια ακόμη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από το περυσινό χαράτσι και φυσικά, τα τέλη κυκλοφορίας. Δείτε πως μπορείτε να… αναβάλλετε κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις χωρίς να επιβαρυνθείτε.

Α. τέλη κυκλοφορίας

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου και προς το παρόν δεν έχει ακουστεί τίποτα για παράταση. Όποιος δεν πληρώσει μέχρι 31/12, επιβαρύνεται με ισόποσο πρόστιμο και τελικώς πληρώνει τα διπλά. Μέχρι στιγμής, τέλη κυκλοφορίας έχουν καταβάλλει περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, εκκρεμούν τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ακόμη κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα, στις τράπεζες θα επικρατεί το αδιαχώρητο.

Σημειώστε ότι και φέτος οι περισσότερες τράπεζες σας επιτρέπουν να πληρώσετε τα τέλη σε άτοκες δόσεις μέσω της πιστωτικής σας κάρτας. Χρησιμοποιείστε την κάρτα προσεκτικά και φροντίστε να πληρώνετε ολόκληρο το ποσό της κάθε δόσης στην ώρα της.

Β. Φόρος εισοδήματος

Αν έχετε υπαχθεί στο σύστημα με τις επτά μηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσετε την 5η δόση. Αν έχετε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τότε θα πρέπει να καταβάλλετε την 3η και τελευταία. Και για τον φόρο εισοδήματος, έχετε τη δυνατότητα να πληρώσετε τη δόση σε…δόσεις. Ανάλογα με την τράπεζα και πάντοτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, μπορείτε να «σπάσετε» τη δόση της εφορίας σε έως και εννέα μηνιαίες δόσεις μεταθέτοντας έτσι την αποπληρωμή και της συγκεκριμένης οφειλής για το μέλλον.

Γ. Το χαράτσι της ΔΕΗ

Αν παραλάβετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και το χαράτσι, έχετε τη δυνατότητα, πριν λήξει ο λογαριασμός, να πάτε στην εφορία και να ζητήσετε μεταφορά του συγκεκριμένου χρέους στη Δ.Ο.Υ. αν δεν έχετε χρήματα να πληρώσετε ολόκληρο το ποσό, θα καταβάλλετε 50 ευρώ για να γίνει η μεταφορά. Με αυτή τη διαδικασία, δεν θα απαλλαγείτε από την υποχρέωση πληρωμής του αλλά θα κερδίσετε χρόνο. Επίσης, θα μπορέσετε να ζητήσετε διακανονισμό από την εφορία και να πληρώσετε σε αρκετές δόσεις. Πολύ σύντομα, θα ανακοινωθεί και νέα ρύθμιση οφειλών.

Δ. Ο ΦΑΠ

Ο ΦΑΠ του 2010, μπορεί να αποπληρωθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Αν όμως το ποσό του φόρου, είναι μικρότερο από 250 ευρώ, τότε πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ. Αν επιλέξετε τη λύση των δόσεων, θα ξέρετε ότι η πρώτη δόση, πρέπει να καταβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την παραλαβή του εκκαθαριστικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ