Το νέο σύστημα των αποδείξεων

Το νέο σύστημα των αποδείξεων
Ολημερίς το έχτιζαν, το βράδυ το γκρεμίζαν. Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση που εξήγγειλε αλλά δεν πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων παραμένει. Για το πόσες ακριβώς αποδείξεις θα συλλέγουμε, έχουμε μια ιδέα καθώς το ανακοίνωσε προφορικώς ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή. Για το ποιο ακριβώς θα είναι το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν προσκομίσουμε τις αποδείξεις, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε καθώς η διάταξη δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στο φορολογικό νομοσχέδιο. Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και οι πιθανές απαντήσεις, έχουν ως εξής:

Πόσες αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίζουμε;

Η αξία τους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματός μας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν όπως ισχύει και φέτος. Ο υπουργός Οικονομικών συνέδεσε τη φορολογική έκπτωση με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που προβλέπει η νέα φορολογική νομοθεσία. Οπότε αυτομάτως εγείρονται δύο ερωτήματα:

  1. 1.Θα απαλλαγούν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων; Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα δικαιούνται έκπτωση φόρου άρα γιατί να προσκομίζουν αποδείξεις;
  2. 2.Θα υπάρχει ένα ανώτατο όριο στην αξία των αποδείξεων που θα πρέπει να προσκομίζουμε; Πιθανότατα ναι λένε οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και τοποθετούν το πλαφόν αυτό στα 10.500 ευρώ (σ.σ αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος των 42.000 ευρώ που αποτελεί και το ανώτατο όριο εισοδήματος για το οποίο προβλέπεται έκπτωση φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συλλέγουν αποδείξεις;

Σύμφωνα με ένα σενάριο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών, η υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων, δεν θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν δικαίωμα στη φορολογική έκπτωση των 2100 ευρώ όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα:

  1. 1.Θα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι θα αδιαφορούν για τη συλλογή αποδείξεων;
  2. 2.Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί καθώς θα έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου το πολύ με τρεις εργοδότες;

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν μόνο αν βγει η τελική διατύπωση της νομοθετικής διάταξης.

Θα προσκομίζουμε τις αποδείξεις στην εφορία;

Όχι διότι ούτως ή άλλως όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τις αποδείξεις θα έχουμε την υποχρέωση να τις κρατάμε στην κατοχή μας για τουλάχιστον μια 5ετία στην περίπτωση που τις ζητήσει η εφορία για έλεγχο.

Στη φορολογική δήλωση του 2013 θα δηλώσουμε αποδείξεις;

Κανονικά. Θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας. Αν το εισόδημά μας υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, τότε θα προσκομίζουμε αποδείξεις αξίας έως 15.000 ευρώ. Η υποχρέωση αφορά τον κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά. Οι όποιες αλλαγές γίνουν στην αξία των αποδείξεων που θα συλλέγουμε, θα αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ