Ποια τεκμήρια θα ισχύσουν το 2013; Η μεγάλη παγίδα που φέρνει περισσότερο φόρο και λιγότερα επιδόματα

Ποια τεκμήρια θα ισχύσουν το 2013; Η μεγάλη παγίδα που φέρνει περισσότερο φόρο και λιγότερα επιδόματα
Οι πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Οικονομικών να μειώνει τα τεκμήρια προκειμένου να μην παγιδεύσει τους φορολογούμενους που έχουν χτυπηθεί από τη μείωση των εισοδημάτων, δεν επιβεβαιώνονται. Παρά το γεγονός ότι οι μειώσεις είχαν ενσωματωθεί και στο 1ο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου και στο 2ο, τελικώς τα τεκμήρια της επόμενης χρονιάς θα είναι ίδια με της προηγούμενης.

Για να θυμηθείτε τα τεκμήρια που θα ισχύσουν και την επόμενη χρονιά κάντε κλικ εδώ:

«Τι είχαμε τι χάσαμε» θα σκεφτείτε. Κι όμως δεν είναι έτσι. Τα εισοδήματα του 2012 θα είναι μειωμένα τουλάχιστον κατά 20% σε σχέση με τα εισοδήματα του 2011 στον ιδιωτικό τομέα. Τεράστιες απώλειες έχουν υποστεί και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι για πρώτη φορά δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν το θεωρητικό (και εξωπραγματικό) εισόδημα της εφορίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα φορολογηθούν με βάση το θεωρητικό και όχι το πραγματικό εισόδημα της εφορίας.

Αυτή είναι η μία συνέπεια. Υπάρχει και μια ακόμη. Οι γονείς με παιδιά, περιμένουν να εισπράξουν το νέο επίδομα από τον προσεχή Ιούλιο προκειμένου να αντισταθμίσουν ένα μέρος από τις απώλειες που θα έχουν λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου για τα παιδιά. Όμως, εξαιτίας των τεκμηρίων κάποιοι θα εισπράξουν σαφώς λιγότερο επίδομα από αυτό που περιμένουν.

Οικογένεια με ένα παιδί, για να εισπράξει το επίδομα των 40 ευρώ τον μήνα θα πρέπει το εισόδημά του να είναι χαμηλότερο των 9000 ευρώ. Ως εισόδημα, θα εκλαμβάνεται είτε το πραγματικό, είτε το τεκμαρτό, ανάλογα με το ποιο είναι το μεγαλύτερο. Ένα ζευγάρι, ένα αυτοκίνητο να έχει και ένα σπίτι, ξεπερνάει το όριο των 9000 ευρώ. Έτσι, δεν πρόκειται να εισπράξει τα 40 ευρώ τον μήνα αλλά θα πέσει στην αμέσως επόμενη κατηγορία που είναι τα 26 ευρώ τον μήνα. Το αντίστοιχο, θα συμβεί για όσους έχουν δύο παιδιά. Για να πάρουν τα 80 ευρώ τον μήνα, επίσης πρέπει να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα το πολύ έως 9-10.000 ευρώ. Αν υπερβούν το όριο, πέφτουν αυτομάτως στα 53,3 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε το πως διαφοροποιείαι το επίδομα των παιδιών ανάλογα με το εισόδημα στον σχετικό πίνακα του fpress.gr τον οποίο μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ