Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος – τι συζήτησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση

Όλες οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος – τι συζήτησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση
Την «καρδιά» του φορολογικού συστήματος άγγιξαν σήμερα τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αναζητώντας τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να συλλέξουν από φόρους μέσα στο 2013, έβαλαν κάτω τον τρόπο φορολόγησης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών αλλά και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά διαφωνούν με το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι υψηλοί συντελεστές της φορολογικής κλίμακας με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ευνοούσε μόνο τους υψηλόμισθους. Η Νέα Δημοκρατία, εμμένει στο επιχείρημα ότι ο ανώτατος συντελεστής πρέπει να είναι το 35% και να είναι κοινός για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιπροτείνουν, η φορολογική κλίμακα να παραμείνει ως έχει.

  • Φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν συντελεστή της τάξεως του 35%, τα δύο άλλα κόμματα αντιπροτείνουν να υπάρξει μια ειδική κλίμακα με δύο ή τρία κλιμάκια τα οποία όμως θα ισχύουν μόνο για τα εισοδήματα από άσκηση επαγγέλματος. Προτείνεται δηλαδή το πρώτο τμήμα του εισοδήματος έως τα 15.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 15% και το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος με συντελεστή 35%. Όλοι συμφωνούν στο να υπάρξει ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους αμείβονται με μπλοκάκι αλλά έχουν μόνο έναν ή δύο εργοδότες, κάτι που υποκρύπτει σχέση μισθωτής εργασίας. Επίσης, όλοι συμφωνούν στο να επανέλθει η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και να πάψει να υπάρχει η έκπτωση φόρου 10% επί των ασφαλιστικών εισφορών

  • Τέλος επιτηδεύματος

Συζητήθηκε το ενδεχόμενο αντικατάστασης του τέλους επιτηδεύματος από έναν ελάχιστο φόρο της τάξεως των 1000 ευρώ αλλά το θέμα δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από όλους καθώς τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι επιβαρύνει όσους έχουν το χαμηλότερο εισόδημα.

  • Αφορολόγητο παιδιών

Η κυβέρνηση φέρεται να εμμένει στην κατάργησή του. Τα άλλα δύο κόμματα αντιπρότειναν, σε μια τέτοια περίπτωση, να υπάρξει μια έκπτωση φόρου ή ένα επίδομα το οποίο θα μετριάσει τις επιπτώσεις για τις οικογένειες. Όπως έχουμε αναφέρει όσοι έχουν ένα παιδί χάνουν 200 ευρώ, όσοι έχουν δύο παιδιά χάνουν 400 ευρώ, όσοι έχουν τρία παιδιά 700 ευρώ και όσοι έχουν τέσσερα παιδιά 1000 ευρώ.

  • Φορολογία νομικών προσώπων

Οι συντελεστές φαίνεται να διαμορφώνονται στο 19% για το σύνολο των κερδών των επιχειρήσεων. Από το κέρδος που θα απομένει, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 19% και επί του ύψους των διανεμόμενων κερδών. Η μέση επιβάρυνση με αυτό τον τρόπο θα φτάνει στο 35%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ