Γιατί θα μας επιβάλλουν νέους φόρους και το 2013

Γιατί θα μας επιβάλλουν νέους φόρους και το 2013
Το πακέτο μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εστιάζει στην περικοπή δαπανών: μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, εφάπαξ κλπ. Προς το παρόν, δεν ακούγεται τίποτα για το τι θα γίνει στο σκέλος των εσόδων. Και σε αυτό τον τομέα, τα...μαντάτα δεν είναι ευχάριστα. Στην Καραγιώργη Σερβίας γνωρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς θα είναι σίγουρα μειωμένα σε σχέση με τα φετινά. Πως θα κλείσει την «τρύπα»; Τα νέα μέτρα είναι κοντά και θα φανούν με το φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου.

Εισφορά αλληλεγγύης 2013: Τα κρατικά έσοδα του 2013 από την εισφορά αλληλεγγύης θα είναι μηδαμινά. Ο λόγος; Το 2012, το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε τον φόρο και για το 2012 και για το 2013. Ποσό ύψους άνω του 1,4-1,5 δις. ευρώ έχει βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουμε παραλάβει όλοι μας, ενώ οι φόροι που κανονικά θα έπρεπε να εισπραχτούν το 2013, έχουν προκαταβληθεί στο κράτος μέσω των μισθών μας. Έτσι, του χρόνου, θα εισπραχτεί μόνο η εισφορά αλληλεγγύης που πρέπει να καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στον προϋπολογισμό του 2013, θα προκληθεί «τρύπα» ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Φόρος εισοδήματος 2013: Φέτος τα έσοδα από την φορολογία εισοδήματος εκτινάχτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολογήτου στα 5000 ευρώ. Το 2013, θα γίνει το αντίθετο. Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί υπέστησαν μείωση των αποδοχών τους μεσούσης της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι για τους πρώτους μήνες του 2012, τους έχει γίνει μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου από αυτή που πρέπει με βάση την κλίμακα. Έτσι, όταν θα έρθει η ώρα να υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2013, ο φόρος που θα προκύπτει θα είναι σαφώς λιγότερος σε σχέση με το 2012. Και αυτή η «δημοσιονομική τρύπα» θα είναι ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς σε όσες περιπτώσεις επιβάλλονται μειώσεις μισθών, αυτές ξεπερνούν το 20%

Φόρος νομικών προσώπων: Το 2012, είναι ακόμη χειρότερη χρονιά για τις επιχειρήσεις απ' ότι το 2011 (σ.σ μόνο οι τράπεζες, βασικός «πελάτης» του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δεν θα πληρώσουν φόρους λόγω του «κουρέματος» στα ομόλογα). . Αυτό θα αποτυπωθεί στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων τα οποία τα τελευταία χρόνια βαίνουν μειούμενα. Το 2011, εισπράχτηκαν 2,76 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2012, ο στόχος είναι τα 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί καθώς στο πρώτο εξάμηνο υπάρχει άνοιγμα 276 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, το 2013, εκτιμάται ότι τα έσοδα θα πέσουν σαφώς χαμηλότερα από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Έμμεσοι φόροι: Από τους έμμεσους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράττει κάθε χρόνο πάνω από το 50% των φορολογικών εσόδων (σ.σ για το 2012, η σχετική εκτίμηση κάνει λόγο για 53%). Τα έσοδα από την έμμεση φορολογία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία του ΑΕΠ. Όλα δείχνουν ότι και το 2013 θα είναι χρονιά ύφεσης άρα και τα έσοδα από την έμμεση φορολογία θα είναι σαφώς λιγότερα. Όταν έγραφαν τον προϋπολογισμό του 2012, είχαν λάβει υπόψη τους ότι η ύφεση θα μειώσει τα έσοδα από την έμμεση φορολογία κατά 1,8 δις. ευρώ σε σχέση με το 2011. Ούτως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί καθώς το 2012, ήδη έχει καταγραφεί απόκλιση 375 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Συμπέρασμα; Και από την έμμεση φορολογία, το ταμείο του 2013 θα είναι μείον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ