Ξανά στο τραπέζι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Ξανά στο τραπέζι ο φόρος υπεραξίας ακινήτων – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Τον φόρο υπεραξίας ακινήτων αναμένεται να επαναφέρει στο προσκήνιο η κυβέρνηση. Ο φόρος, ο οποίος θεσπίστηκε από την Νέα Δημοκρατία το 2005 αλλά ακυρώθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2009, εκτιμάται ότι μπορεί να αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον καθώς μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τον αγοραστή στον πωλητή.

Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν υιοθετήσει τον φόρο υπεραξίας. Έναν φόρο δίκαιο –σε θεωρητικό επίπεδο- καθώς επιβαρύνει το κέρδος και όχι την επένδυση. Τι ισχύει σήμερα; Ο αγοραστής, εκτός από το τίμημα, καλείται να πληρώσει και τον φόρο μεταβίβασης ο οποίος διαμορφώνεται:

  • Στο 8-10% αν το ακίνητο είναι μεταχειρισμένο
  • Στο 23% αν είναι καινούργιο καθώς στις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν δομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, επιβάλλεται ΦΠΑ. Η μόνη περίπτωση να μην επιβληθεί φόρος στον αγοραστή, είναι το ακίνητο να αποκτάται ως πρώτη κατοικία οπότε υπάρχει απαλλαγή για ένα τμήμα της αξίας (έως τα 200.000 ευρώ για έναν εργένη).

Οι εισπράξεις του δημοσίου από τον φόρο μεταβίβασης είναι πλέον μηδαμινές καθώς η κτηματαγορά έχει διαλυθεί. Αν ο υποψήφιος αγοραστής απαλλαγεί από τον φόρο (κάτι που σημαίνει ότι το κόστος το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει θα μειωθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον 10%) υπάρχει ένα ενδεχόμενο –και σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών- να τονωθεί η ζήτηση.

Το φορολογικό βάρος βέβαια, θα καλείται να το σηκώσει ο πωλητής. Πως θα υπολογίζεται; Ως ποσοστό επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς». Συνήθως, ο φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστές της τάξεως του 20%. Υπάρχει και μια εναλλακτική μορφή: ο συντελεστής να διαφοροποιείται ανάλογα με τον χρόνο που μεσολαβεί από την αγορά μέχρι την πώληση (όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος αυτός, τόσο χαμηλότερος είναι και ο φορολογικός συντελεστής).

Του πωλητή βέβαια, η επιβάρυνση θα του…φαίνεται λιγότερο αφού ο φόρος, στην πραγματικότητα θα παρακρατείται αυτόματα.

Με τον φόρο υπεραξίας, υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Ποια θα θεωρείται τιμή κτήσης; Στην προηγούμενη απόπειρα επιβολής του φόρου, είχε νομοθετηθεί ότι φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται σε όλα τα σπίτια που θα αλλάζουν χέρια για δεύτερη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Θα γίνει και τώρα το ίδιο; Θα τραβήξουν μια κόκκινη γραμμή χωρίζοντας τις μεταβιβάσεις σε αυτές που θα γίνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2013 και πριν; Αυτό θα φανεί στην πράξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ