Πώς θα πληρωθείτε αν δουλέψετε την αργία της 28ης Οκτωβρίου

Πώς θα πληρωθείτε αν δουλέψετε την αργία της 28ης Οκτωβρίου

Όπως είναι γνωστό η 28η Οκτωβρίου σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 του Β.Δ. 748/1966 είναι ημέρα προαιρετικής αργίας.

Έτσι λοιπόν η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ» επέκταση η απασχόληση των μισθωτών σ’ αυτές ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν και επομένως χαρακτηρίζεται ως κατ΄ έθιμο αργία.

Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών.

Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
Α. Αν ο εργοδότης αποφασίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, θα καταβάλει σ’ όλους τους εργαζόμενους που θ’ απασχοληθούν την ημέρα αυτή, (υπαλλήλους ή εργάτες) προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, προκειμένου για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή στο νόμιμο ημερομίσθιό τους, προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Οι ημερομίσθιοι, θα πάρουν και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, ενώ αντίθετα, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν το δικαιούνται, γιατί ο μισθός της ημέρας αυτής, θεωρείται ότι περιέχεται στο συνολικό μηνιαίο μισθό.

Β. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη και ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία δεν προσέλθει να εργαστεί, τότε δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αν αμείβεται με ημερομίσθιο, ή το 1/25 του μισθού του αν αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Γ. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο (ΣΣΕ,υπουργική απόφαση, διάταγμα, κατ’ έθιμο αργία κλπ), οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.

Φέτος, η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακής. Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή;

Ζήτημα μετάθεσης της σε άλλη εργάσιμη μέρα δεν τίθεται, αφού από το 1983 (Ν.1400/83) καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.

Για τους εργαζόμενους ισχύουν τα παρακάτω για την ημέρα αυτή:
1. Σε περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει η επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, πρέπει να καταβάλλουν μόνο στους ημερομίσθιους, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. (ΑΠ 303/61, 323/62) αλλά και άποψη του Υπουργείου Εργασίας (έγγρ. α.π. 2797/99, 3019/2001, περί αμοιβής των αργιών σε σύμπτωση με Κυριακές).
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μηνιαίο μισθό τους.

2. Σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης.
Όσοι ημερομίσθιοι απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%. Ακόμη πρέπει να τους χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης (REPO), την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28/10/2012, θα λάβουν προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη στο 1/25 του μισθού τους. Επί πλέον θα πάρουν και αναπληρωματική ανάπαυση (REPO) την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση οφείλεται ένα επί πλέον ημερομίσθιο ή 1/25 του μισθού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ