Σχέδιο «φαντομάς» για τα στελέχη επιχειρήσεων

Όλες τις εναλλακτικές για να μειώσουν το εργοδοτικό κόστος διερευνούν τα λογιστήρια των μεγάλων εταιρειών – Οι τρεις εναλλακτικές – Τα ευρήματα από τις στατιστικές της εφορίας

Σχέδιο «φαντομάς» για τα στελέχη επιχειρήσεων

Με το συνολικό εργοδοτικό κόστος να προσεγγίζει ακόμη και το 50%, οι μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν και τα στελέχη τους να έχουν ικανοποιημένα αλλά και το εργοδοτικό κόστος να μειώσουν, κατεργάζονται το ένα σχέδιο μετά το άλλο. Η λογική είναι πολύ συγκεκριμένη: αναζητείται τρόπος μείωσης του εργοδοτικού κόστους χωρίς όμως να επηρεάζονται οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων. Στο «καλάθι» μπαίνουν όλες οι ενναλακτικές λύσεις: από τις παροχές σε είδος και τα «κουπόνια» μέχρι τα «μπλοκάκια» και τις συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39.

Για κάθε στέλεχος αναζητείται λύση a la carte:

  1. Άλλοι καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39. Οι συμβάσεις αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι προβλέπουν επιμερισμό των ασφαλιστικών εισφορών ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο με το τελικό κόστος να περιορίζεται στο 26,95% αντί για 41% που είναι το πλήρες «πακέτο» των μισθωτών. Βέβαια, και οι παροχές είναι λιγότερες αλλά τα στελέχη επιχειρήσεων περισσότερο ενδιαφέρονται για τις καθαρές αποδοχές παρά για τις επιμέρους καλύψεις. Με τις συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 (οι οποίες προϋποθέτουν ότι υπάρχει ενεργό μπλοκάκι) εξασφαλίζεται ότι ο φορολογούμενος θα φορολογείται ως μισθωτός. Από την άλλη υπάρχει η επιβάρυνση των 650 ευρώ.
  2. Σε άλλα στελέχη προτείνεται να συνεργαστούν ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» δηλαδή ως εξωτερικοί συνεργάτες. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επιμερίζονται και ο εργαζόμενος καλύπτει μόνος του το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Ο φόρος υπολογίζεται όμως με βάση την κλίμακα των μισθωτών καθώς υπάρχει μόνο ένας εργοδότης.
  3. H λύση του να παραμείνει κάποιος αποκλειστικά μισθωτός, χάνει συνεχώς έδαφος λόγω των εισφορών του 41% αλλά και της υψηλής παρακράτησης φόρου η οποία φτάνει να υπολογίζεται ακόμη και με συντελεστή 54% αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης. Το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει και ενισχύεται το θέμα των παροχών σε είδος. Το αυτοκίνητο ως παροχή σε είδος έγινε «φθηνότερο» ενώ αξιοποιούνται μέχρι και τα «κουπόνια» τα οποία υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές αλλά όχι σε φόρο εισοδήματος εφόσον δεν ξεπερνιέται το όριο των 6 ευρώ ανά ημέρα.

Οι κινήσεις που κάνουν οι επιχειρήσεις, αποτυπώνονται ήδη και στα στατιστικά του υπουργείου Οικονομικών. Η μείωση των υψηλά αμειβόμενων Ελλήνων είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια ενώ αναμένεται να αποτυπωθεί σε και στα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ