Στα σκαριά τρία προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης

Επιδοτήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες για να ανοίξουν τα βιβλία τους – Πρόγραμμα επιδότησης για πρόσληψη πτυχιούχων – Φορολογικές εκπτώσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Στα σκαριά τρία προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης

Και επιδοτήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους υπό την πίεση των χρεών για να ξεκινήσουν και πάλι την επαγγελματική τους δραστηριότητας και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Και φορολογικές εκπτώσεις σε επιχειρήσεις που θα προσλάβουν προσωπικό. Και πρόγραμμα επιδότησης για την απασχόληση ανέργων πτυχιούχων και τον περιορισμό του φαινομένου του brain drain που έχει ήδη κοστίσει περισσότερα από 400.000-450.000 μυαλά στην ελληνική οικονομία.

Απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα προσπαθήσει να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Το κίνητρο είναι κυρίως πολιτικό: πρέπει να δοθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η συμφωνία του Eurogroup και η έξοδος από τα μνημόνια θα αρχίσει να γίνεται αμέσως αντιληπτή στην κοινή γνώμη. Σε διαδικασία υλοποίησης έχουν ήδη μπει τουλάχιστον τρία προγράμματα τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή: την τόνωση της απασχόλησης:

  1. Άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων
  2. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχει πρόγραμμα στα σκαριά για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών που έκλεισαν τα βιβλία τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε επανέναρξη και να τακτοποιήσουν οφειλές του παρελθόντος. Ο κ. Δραγασάκης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο, το σχέδιο έρχεται σε απάντηση του προβλήματος που έχει δημιουργήσει η πρόβλεψη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, να μην μπορούν όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
  3. Σε ισχύ τίθεται και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η οποία δίνει φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να προσλάβουν ανέργους. Πρακτικά, οι εργοδοτικές εισφορές που θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, θα είναι προσαυξημένες κατά 50% σε σχέση με αυτές που θα καταβάλλονται στην πραγματικότητα ενώ η έκπτωση αυτή θα ισχύει για τέσσερα χρόνια.

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευθεί η δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα απασχόλησης συνολικά 15.000 νέων ανέργων ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Η αρχή θα γίνει με 10.000 νέους ανέργους και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε άλλους 5.000, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ, προκειμένου να απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, του ιδιωτικού ή κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Βάσει του σχεδιασμού, οι 6.000 θέσεις θα αφορούν άνεργους έως 29 ετών, πτυχιούχους ανωτάτων ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ενώ οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις θα αφορούν νέους μη πτυχιούχους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και 500 ευρώ τον μήνα για απασχόληση τουλάχιστον 15 μηνών. Ορίζει το ποσό επιχορήγησης των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν τους ανέργους, στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Άδειας. Στην πράξη, ο εργοδότης θα καλύπτεται από την επιχορήγηση για το 50% μισθών έως και 800 ευρώ μεικτά, για τους νέους έως 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ) και έως 1.000 ευρώ μεικτά για τους νέους άνω των 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ). Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης (ημερολογιακά).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ