Είστε απλήρωτος επί μήνες; Ιδού η… λύση

Τι αλλάζει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Είστε απλήρωτος επί μήνες; Ιδού η… λύση

Με απλά λόγια, η περίφημη λύση που μελέταγε τόσο καιρό η κυβέρνηση για να δώσει μια διέξοδο στους εργαζόμενους-μισθωτούς που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, είναι η εξής: αν περάσει «εύλογο» χρονικό διάστημα (σ.σ θα πρέπει να οριστεί το τι είναι εύλογο) ο εργαζόμενος θα μπορεί να καταγγείλει μονομερώς της σύμβασή του με τον εργοδότη. Θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση αλλά από την άλλη θα μείνει χωρίς δουλειά.

Για την τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη στον εργαζόμενο θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο Πρακτορείο FM 104.9.

Όπως εξήγησε, «πρακτικά,αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, να μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Κατά την υπουργό, αυτή είναι «μια διέξοδος στον εργαζόμενο να μην μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν τον πληρώνουν για πάρα πολύ καιρό».

Και ερχόμαστε στο πρακτικό κομμάτι της τροπολογίας:

  1. Κατάρχήν τι είναι εύλογο διάστημα; Αν το υπουργείο Εργασίας το κάνει πιο συγκεκριμένο, όλοι οι εργοδότες με προβλήματα ρευστότητας θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο στην καταβολή μισθών φροντίζοντας μόνο να μην ξεπεράσουν το εύλογο διάστημα.
  2. Προφανώς ένας εργοδότης που δεν πληρώνει μισθούς (αντιμετωπίζοντας ούτως ή άλλως και ποινικές κυρώσεις) δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε την αποζημίωση απόλυσης. Άρα, η λύση που παρέχεται στον εργαζόμενο είναι να ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα χωρίς να έχει εισπράξει ένα ευρώ από τα οφειλόμενα για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι ύστερα από μήνες ή και χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ