ΣΕΤΕ: Σημαντική η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση

ΣΕΤΕ: Σημαντική η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση
Τη συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αναδεικνύει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει ότι με τα στοιχεία του ΙΚΑ που επεξεργάστηκε το SETE Intelligence, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΣΕΤΕ σχετικά με τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην απασχόληση, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2014, αυξήθηκε κατά 23% ο όγκος απασχόλησης (ημέρες εργασίας) στον κλάδο του τουρισμού.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2014, κατεγράφησαν 137 χιλιάδες θέσεις (+36%) μισθωτής εργασίας επιπλέον σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013, ξεπερνώντας τις 500 χιλιάδες, αριθμός που αποτελεί το 1/3 της συνολικής απασχόλησης των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τη διάρκεια του 2014, οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα ανήλθαν στα 3, 8 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 500 εκατ. σε σχέση με το 2013. Ο μέσος μισθός στη διαμονή υπερέβη τα 1000 ευρώ. Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών εσόδων του Οργανισμού, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ την άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι οποιαδήποτε μείωση της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα, που θα προέλθει από τυχόν περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις ή την έλλειψη σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιφέρει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ