Τα μέτρα της κυβέρνησης για να μπει φρένο στη μερική απασχόληση

Τα μέτρα της κυβέρνησης για να μπει φρένο στη μερική απασχόληση
Λύσεις προσπαθεί να βρει το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης και γενικότερα των ευέλικτων μορφών εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Μέσα σε ένα χρόνο, η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 33,47%, ενώ μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορά πλέον, ευέλικτη απασχόληση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, αμέσως μετά τα νομοσχέδια για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα υπάρξει μια τρίτη νομοθετική παρέμβαση για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς η υψηλή ανεργία, η μείωση της απασχόλησης και η επέκταση της μερικής απασχόλησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με δραματικές συνέπειες και στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Στα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΙΚΑ, για την απασχόληση τον Αύγουστο του 2014, παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 33,47% στις κοινές επιχειρήσεις, μέσα σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία βασίζονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν από τους εργοδότες στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας και δείχνουν την ακριβώς αντίστροφη πορεία για τον μέσο μισθό και κατά συνέπεια για τα έσοδα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι ο μέσος μισθός το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 6,57% στις κοινές επιχειρήσεις, 8,78% στα οικοδομοτεχνικά έργα.

Αλλά και τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη δείχνουν ότι μόλις το 46,76% των νέων προσλήψεων τον Φεβρουάριο, αφορούσε πλήρη απασχόληση, έναντι του 35,77% που αφορούσε σε μερική και του 17,47% σε εκ περιτροπής απασχόληση. Παράλληλα, κατά τον προηγούμενο μήνα, 3.679 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής.

Αλλά και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 δείχνουν ότι η μερική καταλαμβάνει το 9,9% του συνόλου της απασχόλησης. Μάλιστα, από τους μερικώς απασχολούμενους, 7 στους 10, ήτοι το 69,1%, έκανε αυτή την επιλογή γιατί δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, αποδεικνύοντας ότι η μερική απασχόληση αποτελεί επιλογή ανάγκης.

Στο υπουργείο Εργασίας, ενόψει και του καλοκαιριού, προωθούν νομοθετική ρύθμιση με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων όπως κυρίως η υποκατάσταση πραγματικής πλήρους απασχόλησης με μερική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η πρόβλεψη για αντικειμενική αιτιολόγηση της χρήσης μερικής απασχόλησης ή άλλων ευέλικτων μορφών απασχόλησης από τους εργοδότες ώστε να αποτρέπεται η καταχρηστική αξιοποίηση της ελαστικής απασχόλησης, αλλά και δραστικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων «ψευδοαπασχόλησης», υποκατάστασης δηλαδή της πλήρους, μισθωτής εργασίας με δελτία παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Παράλληλα βέβαια, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να διαπιστώνεται και κατά συνέπεια να δηλώνεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας των ατόμων που εμφανίζονται με μερική απασχόληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ