Αυτά είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Αυτά είναι τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης
Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και οι οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία (100 δόσεις) θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, μετά την έγκριση της ελληνικής πρότασης από το Eurogroup που άνοιξε τον δρόμο για την τετράμηνη παράταση και την κύρωση της συμφωνίας από τα ξένα Κοινοβούλια.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, το όριο εισοδήματος θα είναι στις 30.000 ευρώ και θα προβλέπεται ότι:

- Όποιος λαμβάνει πάνω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να δίνει το 20% του εισοδήματος σε 12 δόσεις τον χρόνο, δηλαδή να καταβάλει τουλάχιστον 6.000 ευρώ ετησίως ή 500 ευρώ το μήνα

- Όποιος λαμβάνει κάτω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να δίνει το 10% του εισοδήματος σε 12 δόσεις τον χρόνο.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για πάγωμα αποπληρωμής δόσεων για όποιον είναι άνεργος και δεν έχει εισοδήματα.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, η αρμόδια υπουργός που έχει αναλάβει τη σύνταξή του Νάντια Βαλαβάνη προχωρεί την όλη διαδικασία με ταχείς ρυθμούς, με στόχο να κατατεθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό για να υπάρξουν έσοδα.

Το νομοσέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια θα έρθει αργότερα μέσα στο 2015, καθώς απαιτούνται η δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα και τα 3 δισ. από το ΤΧΣ, θα πρέπει να υποάρξει έγκριση από την ΕΚΤ και την Κομισιόν καθώς και αίτηση στο ΤΧΣ για τη διάθεση των χρημάτων αυτών με το επιχείρημα ότι χρειάζονται για τη στήριξη των τραπεζών.

Αξιολόγηση