ΙΝΕ ΓΣΕΕ: "Ἁόρατοι"... η νέα κατηγορία εργαζομένων

  ΙΝΕ ΓΣΕΕ: "Ἁόρατοι"... η νέα κατηγορία εργαζομένων
Η κρίση - εκτός από την εκτίναξη της ανεργίας -δημιούρησε και μια νέα κατηγορία εργαζομένων... αυτή των "αόρατων".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η νέα κατηγορία αφορά 1 εκατ. εργαζόμενους και είναι όσοι απασχολούνται σε καθεστώς μαύρης εργασίας, όσοι εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία αλλά και όσοι δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά δηλώνονται από τους εργοδότες τους ως μερικώς απασχολούμενοι.
Τα στοιχεία αυτά – σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα - αποκαλύπτουν το χάος που επικρατεί στον εργασιακό τομέα στη χώρα μας αλλά και στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα ( όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας) το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
Επιπλέον, 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
Παράλληλα, υπάρχουν 200.000 εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και για αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εν λόγω εργαζόμενοι αποτελούν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες και οι ίδιοι ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, δεν στοιχειοθετούν δικαιώματα χρόνου, δεν δικαιούνται άδεια, επίδομα άδειας, δώρο Χριστούγεννα, Πάσχα, αποζημίωση κ.λπ.
Μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και τα προηγούμενα στοιχεία της ΓΣΕΕ, βάσει των οποίων 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως και 12 μήνες, ενώ πολλοί αντί για χρήματα πληρώνονται σε είδος (π.χ. με κουπόνια αγοράς τροφίμων από σούπερ μάρκετ), τότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι στην Ελλάδα επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ