Το πρώτο αίτημα "ομαδικών απολύσεων" στο ΑΣΕ

Το πρώτο αίτημα "ομαδικών απολύσεων" στο ΑΣΕ
Το θέμα έρχεται μια μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγης του ΔΝΤ η οποία σημειώνει καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Σήμερα Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας καλείται να εγκρίνει το αίτημα της οικογένειας Μάνεση για ομαδικές απολύσεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Ζητείται να απολυθούν 54 χαλυβουργοί και να απομείνουν 41.

Η Χαλυβουργία είναι η μόνη επιχείρηση που έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις και επομένως η απόφαση θα αποτελέσει τεστ από το οποίο θα κριθεί αν λειτουργεί αποτελεσματικά το ΑΣΕ ή πρέπει η απελευθέρωση των απολύσεων να επιβληθεί με νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων πήρε περίοδο χάριτος έως τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις κατά τη δοκιμαστική περίοδο θα λαμβάνονται «υπηρεσιακά» καθώς το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενική Γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ). Για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτηση τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποδείξουν την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την «ανακούφιση» των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το ΔΝΤ όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις εκφράζει σχετική επιφυλακτικότητα στην προτεινόμενη λύση να μεταβιβαστεί από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η ευθύνη έγκρισής τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Το ΔΝΤ ζητεί να ευθυγραμμιστεί το διεθνές πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με τις διεθνείς πρακτικές, εγκαταλείποντας τη δυνατότητα του υπουργικού βέτο και διασφαλίζοντας ότι ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το όποιο κόστος των αποφάσεών του. Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης υπαινίσσονται ότι ενδεχομένως οι όποιες αλλαγές θα καταργηθούν από τις πολιτικές πιέσεις όταν το θέμα πάψει να είναι στην επικαιρότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ