LinkedIn: Υπερδιπλασιάσθηκαν οι αγγελίες εργασίας με δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

LinkedIn: Υπερδιπλασιάσθηκαν οι αγγελίες εργασίας με δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Το 89% των επαγγελματιών που ερωτήθηκαν παγκοσμίως δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

 

Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Και αυτός ο αντίκτυπος έχει ήδη αρχίσει.

Οι αναρτήσεις θέσεων εργασίας στο LinkedIn που αναφέρουν είτε την τεχνητή νοημοσύνη είτε τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη υπερδιπλασιάστηκαν παγκοσμίως μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2023, σύμφωνα με νέα δεδομένα από την πλατφόρμα θέσεων εργασίας και δικτύωσης.

Ορισμένες χώρες σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο 2,2 φορές - το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άνοδο 2,3, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία σημείωσαν άλματα 2,6 και 2,8, αντίστοιχα.

Η αλλαγή συμβαίνει σε όλες τις βιομηχανίες, δήλωσε στο CNBC Make It ο Olivier Sabella, αντιπρόεδρος της LinkedIn Talent Solutions για την EMEA και την LATAM.

«Βλέπουμε τη ζήτηση για δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και γεωγραφικών περιοχών», είπε.

«Αυτές οι θέσεις εργασίας ποικίλλουν από ρόλους στους οποίους οι επαγγελματίες θα εργάζονται απευθείας στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, όπως μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης, σε αγγελίες εργασίας όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται ως απαιτούμενη δεξιότητα - για παράδειγμα διευθυντής ψηφιακού προϊόντος ή σύμβουλος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», εξήγησε ο Sabella.

«Οι θέσεις εργασίας στο LinkedIn που αναφέρουν την τεχνητή νοημοσύνη ή τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχουν σημειώσει 17% μεγαλύτερη ανάπτυξη εφαρμογών τα τελευταία δύο χρόνια από θέσεις εργασίας χωρίς τέτοιες αναφορές», αναφέρει η έκθεση Global Talent Trends της πλατφόρμας, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα.

Και ακόμη και μεταξύ εκείνων που μπορεί να μην κάνουν αίτηση για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, η όρεξη για χρήση της τελευταίας τεχνολογίας είναι ξεκάθαρη, έδειξε μια έρευνα του LinkedIn σε σχεδόν 30.000 επαγγελματίες από χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 89% των επαγγελματιών που ερωτήθηκαν παγκοσμίως δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 57% των επαγγελματιών παγκοσμίως δήλωσαν ότι θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην άνοδο των δεξιοτήτων AI, με όλο και περισσότερους χρήστες του LinkedIn να λένε ότι ξέρουν πώς να δουλεύουν με εργαλεία και προϊόντα που βασίζονται σε AI.

"Ο ρυθμός με τον οποίο τα μέλη του LinkedIn πρόσθεσαν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης στα προφίλ τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την κυκλοφορία μόνο του ChatGPT", δήλωσε ο Sabella. Από τις αρχές του 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι έχουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης έχει εννεπλασιαστεί, πρόσθεσε.

Καθώς τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον εργασίας που περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη, οι δεξιότητες έχουν γίνει ένα καυτό θέμα. Έχουν προκύψει ερωτήσεις σχετικά με το ποιες δεξιότητες χρειάζονται και πόσο πρέπει να αναπτυχθούν, με ορισμένους να λένε ότι ακόμη και οι βασικές γνώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες.

Η οικοδόμηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντική καθώς τα περιβάλλοντα εργασίας αλλάζουν και οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για θέσεις εργασίας αλλάζουν, είπε ο Sabella.

«Τα εξελισσόμενα σύνολα δεξιοτήτων είναι μια μακροπρόθεσμη αλλαγή και κάτι που είναι ήδη στο μυαλό πολλών επιχειρηματικών ηγετών», εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ