Γερμανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο από 3% - Τα συνδικάτα ζητούν περισσότερα

Γερμανία: Αύξηση του κατώτατου μισθού περισσότερο από 3% - Τα συνδικάτα ζητούν περισσότερα

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 12,41 ευρώ το 2024, στα 12,82 το 2025 - Η χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Λουξεμβούργο, το οποίο ορίζει μηνιαίο ελάχιστο όριο 2.387 ευρώ

 

 

Η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό της κατά 3,4% στα 12,41 ευρώ την ώρα από το 2024, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής που διορίστηκε από την κυβέρνηση τη Δευτέρα, αν και συνδικάτα και αναλυτές είπαν ότι η αύξηση θα δεν αρκεί για να καλύψει τον πληθωρισμό.
Ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil είπε ότι θα αποδεχτεί τις προτάσεις - οι οποίες ήταν επίσης για περαιτέρω αύξηση 3,3% στα 12,82 ευρώ την ώρα από τον Ιανουάριο του 2025 - αν και "μπορώ να καταλάβω ότι κάποιοι επιθυμούσαν περισσότερα".
Η έγκρισή του σημαίνει ότι οι αλλαγές πιθανότατα θα προχωρήσουν, αυξάνοντας τους μισθούς σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 12 ευρώ την ώρα τον Οκτώβριο από 10,45 ευρώ, ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και των Σοσιαλδημοκρατών του.

Η χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Λουξεμβούργο, το οποίο ορίζει μηνιαίο ελάχιστο όριο 2.387 ευρώ. Σύμφωνα με τις αλλαγές, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βλέπει τους εργαζόμενους να κερδίζουν τουλάχιστον 2.054 ευρώ το μήνα από το 2024.

Μόνο τέσσερις άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εθνικό κατώτατο μισθό άνω των 1.500 ευρώ το μήνα - Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.


Ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μειώσει σημαντικά την δύναμη των ανθρώπων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πτωτική είναι και η επιχειρηματική διάθεση.

Ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING, δήλωσε ότι η απότομη άνοδος του πληθωρισμού πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδήματα, επομένως δικαιολογείται μια άλλη αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά η αυτή που προτείνεται αυτή τη φορά ήταν πολύ μικρή.
«Η αύξηση που προτείνεται τώρα είναι πολύ μέτρια και είναι πολύ μικρή για να αντισταθμίσει το αυξημένο κόστος ζωής», είπε.

Ο Joerg Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, είπε ότι η πρόταση ήταν μέτρια σε σύγκριση με την αύξηση 15% τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η οποία έκανε το κόστος εργασίας να αυξηθεί απότομα στα χαμηλότερα επίπεδα μισθών.

«Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να το μεταδώσουν στους πελάτες τους, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο υποκείμενος πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα προς το παρόν», δήλωσε ο Kraemer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ